Noua tulpină a coronavirusului a fost depistată la o singură persoană din România: Miercuri, Institutul Național de Sănătate Publică a informat că o singură persoană din România este infectată cu noua tulpină depsitată în Marea Britanie.

”Pana la data de 17/01/2021 au fost raportate 76 secventieri finalizate.
La un singur caz a fost detectata noua varianta UK a SARS-CoV-2 (cazul Giuigiu)
Pana in prezent au fost primite raportari de la 3 laboratoare.”, arată INSP.

A fost depistată, inițial, în Marea Britanie

Amintim că noua mutație a coronavirusului a fost depistată în Marea Britanie în luna decembrie 2020. De atunci, aceasta s-a răspândit în aproape toate țările lumii.

Luând în considerare noua tulpină, Marea Britanie  decis să introducă noi reguli stricte pentru a ține în frâu contaminarea cu această mutație.

Studiile de laborator arată că această tulpină înlocuiește rapid alte versiuni ale virusului și suferă mutații care afectează părți importante ale acestuia.

Premierul Boris Johnson a spus că noua variantă de virus poate fi cu până la 70% mai transmisibilă.

Autoritățile competente sunt de părere că noua mutație a apărut fie de la un pacient din Marea Britanie, fie a fost importată dintr-o țarp cu o capacitate mai mică de monitorizare a mutațiilor coronavirusului.

Noua tulpină provoacă nesiguranță

După apariția mutației, țările au început să se distanțeze de Marea Britanie, de teama mutațiilor suferite de către virusului necruțător.

La finalul lunii decembrie 2020, ministrul german al Sănătății a emis o interdicție generală de transport pentru persoane venind din Marea Britanie, Irlanda de Nord și Africa de Sud, din cauza variantelor modificate de coronavirus din aceste țări.

„Atât cât putem, vrem să împiedicăm transmiterea în Europa continentală a noilor variante de virus, potențial periculoase”, și-a motivat decizia ministrul german. Interdicția ar fi o măsură de precauție „până când vom cunoaște mai multe detalii despre mutațiile suferite de coronavirus în aceste țări”, spunea el în urmă cu o lună.