Marea Britanie vrea să reducă vârsta minimă de vot de la 18 ani la 16 ani

Guvernul Marii Britanii a anunțat că, până la alegerile parlamentare din 2029, vârsta minimă pentru exercitarea dreptului de vot va fi redusă de la 18 la 16 ani. Măsura face parte din angajamentele asumate în manifestul electoral al Partidului Laburist pentru anul 2024.

“Cred că este foarte important ca tinerii de 16 și 17 ani să aibă drept de vot, deoarece sunt suficient de mari pentru a munci și pentru a plăti impozite” a declarat joi prim-ministrul și liderul Partidului Laburist, Keir Starmer.

„Astăzi, ne respectăm promisiunea de a le acorda drept de vot tinerilor de 16 şi 17 ani”, a postat pe platforma X numărul 2 al guvernului, Angela Rayner, potrivit AFP, citat de Agerpres.

Aceasta a adăugat că „tinerii contribuie deja la societate muncind, plătind impozite şi efectuând serviciul militar. Este normal ca să îşi poată exprima opinia în chestiuni care îi privesc”.

Partidul Conservator, aflat în opoziție, a exprimat critici față de decizia de a scădea vârsta minimă pentru vot.

„De ce consideră acest guvern că un tânăr de 16 ani poate vota, dar nu are dreptul să cumpere un bilet la loterie, să consume băuturi alcoolice, să se căsătorească, să participe la război sau chiar să candideze la alegerile la care votează? Nu este poziția guvernului cu privire la vârsta majoratului pur și simplu confuză?” a declarat Paul Holmes, vicepreședintele grupului parlamentar Conservator din Camera Comunelor.

În cazul în care parlamentul va aproba această măsură, aproximativ 1,5 milioane de tineri cu vârste între 16 și 17 ani vor putea vota la alegerile parlamentare viitoare, programate pentru 2029. Reducerea vârstei de vot de la 18 la 16 ani va alinia drepturile electorale din Westminster cu cele din parlamentul Scoției și Adunarea legislativă a Țării Galilor, care au introdus deja această limită în 2016, respectiv 2020.

Astfel, tinerii din Anglia și Irlanda de Nord, cu vârste de 16 și 17 ani, vor avea dreptul să voteze atât la alegerile naționale, cât și la cele locale, la fel ca și omologii lor din Scoția și Țara Galilor, care pot vota de la 16 ani în scrutinurile pentru parlamentul de la Westminster.

Nicaragua, prima țară care a acordat dreptul de vot la 16 ani

La nivel mondial, Nicaragua a fost prima țară care a acordat dreptul de vot la 16 ani, în 1984, fiind urmată de Brazilia, prin Constituția adoptată în 1988. Ulterior, mai multe state din America Latină, precum Argentina, Cuba și Ecuador, au adoptat măsuri similare.

În Europa, Germania a fost pionieră, permițând tinerilor să voteze la alegerile locale în diverse landuri, iar în unele regiuni chiar și la scrutinurile pentru nivelul landurilor. În timp, dreptul de vot la 16 ani a fost extins și la alegerile pentru Parlamentul European.

Austria a urmat un traseu similar, reducând mai întâi vârsta de vot la alegerile locale și cele din landuri, iar apoi devenind prima țară europeană care a extins dreptul de vot la persoanele cu vârsta de peste 16 ani pentru toate tipurile de scrutin, începând cu anul 2007.

Malta a fost a doua țară membră a UE care a adoptat o măsură asemănătoare, în 2018. În Grecia, conform datelor Agenției Uniunii Europene pentru Drepturi Fundamentale, dreptul de vot este acordat de la 17 ani.