Muntenegru este la un pas de un adevărat colaps financiar, după ce mica țară balcanică se află aproape de incapacitate de plată. Motivul ar fi o autostradă pe care o finanțează chinezii. Astfel, autostrada trebuie să facă legătura între portul Bar și granița cu Serbia, însă a devenit o durere de cap pentru Muntenegru.

Chinezii pot provoca un adevărat dezastru

Mai mult, proiectul rutier face parte dintr-o luptă geopolitică amplă pentru influență la periferia Uniunii Europene, ce ar putea să afecteze Muntenegrul. Totul a început în 2014, când guvernul de la Podgorița a semnat o înțelegere cu China Exim Bank pentru finanțarea 85% din costul primei faze a autostrăzii, în valoare de aproximativ un miliard de euro.

Secțiunea de 44 de kilometri, care are un sfert din lungimea totală a autostrăzii, a costat 20 de milioane de euro pe kilometru, fiind una dintre cele mai scumpe autostrăzi din lume. Contractul a fost semnat de fostul guvern socialist al țării, care a fost demis în luna august a anului trecut, după 30 de ani la cârma țării. Asta deși două studii de fezabilitate, realizate în 2006 și 2012, arătau că șoseaua de mare viteză nu este viabilă din punct de vedere economic.

Muntenegru a fost îndatorat puternic pentru proiect

Împrumutul a îndatorat puternic statul european. Anul trecut, datoriile au ajuns la 4,33 de miliarde de euro sau 103 la sută din PIB, iar capacitatea de a le rambursa a a fost puternic afectată de pandemie, după ce turismul a fost lovit din plin. Aceasta era principala sursă de bani a țării. Acum, China deține un sfert din datoriile Muntenegrului, iar prima rată în contul împrumutului trebuie plătită în luna iulie. Dacă Podgorița nu poate plăti, contractul dă dreptul Chinei de a accesa terenurile muntenegrene drept garanție și să își facă intrarea pe pământ european.

În martie, autoritățile muntenegrene au cerut Uniunii Europene să ajute țara să refinanțeze împrumutul, pentru a proteja Muntenegru care dorește aderarea la blocul comunitar  în a deveni dependent de China.

UE ar putea să intervină

Ministrul de Finanțe al țării a declarat pentru Financial Times că Muntenegru este o țară mică asftfel încât decizia Bruxelles-ului nu ar trebui să fie greu de luat. Este o victorie mică, dar ușoară pentru Uniunea Europeană, a arătat acesta.

Uniunea Europeană a anunțat însă că nu poate ajuta Muntenegru să-și ramburseze datoria de un miliard de euro către China. “Nu rambursăm împrumuturile pe care le iau de la terți”, a declarat un purtător de cuvânt al Comisiei Europene, care a adăugat că fiecare țară este liberă să ia orice decizie dorește când vine vorba de investiții.

Analiștii sunt însă de părere că situația este o oportunitate pentru Bruxelles. Tena Prelec, profersor de la Universitatea Oxford care studiază regiunea, spune că Uniunea Europeană ar trebui să intervină. Muntenegru se află în curtea Uniunii Europene. Ar fi o modalitate concretă de a arătat că blocul comunitar este într-adevăr un jucător, un adevărat actor geostrategic.

sursa foto: jbdodane / Flickr