China și Japonia s-au aflat în război de trei ori, din 1894. La sfârșitul celui de-al Doilea Război Mondial, cu Japonia în ruine și sub controlul Aliaților, părea puțin probabil ca japoneziiși chinezii să mai lupte vreodată.

Războiul dintre cele două țări părea și mai puțin probabil după adoptarea constituției pacifiste a Japoniei, care renunțase la război ca instrument al politicii naționale. La acea vreme, China era o țară săracă, majoritar agrară, puțin capabilă să se apere.

Dezvoltarea puternică Chinei în ultimii 30 de ani a risipit ideea că cele două puteri nu se vor mai confrunta niciodată. Alimentată decenii la rînd de creșterea bugetului de două cifre, armata Chinei este acum cea mai mare din regiune.
În plus, cele două țări sunt pe poziții diametral opuse în multe probleme regionale.

China și Japonia își dispută insulele Senkaku, iar Japonia se opune expansionismului chinez în Marea Chinei de Sud. Sprijinul Beijingului pentru Coreea de Nord și Rusia este, de asemenea, în contradicție cu politica Japoniei.

Există trei moduri în care China și Japonia ar putea intra în război: direct una împotriva alteia, un război în care Japonia este atrasă în conflict ca aliat al SUA și o situație care implică Coreea de Nord.

Conflict direct

Cel mai probabil mod în care ar putea izbucni războiul ar fi în urma unei escaladări a crizei. China și Japonia staționează nave de pază de coastă în și în jurul insulelor Senkaku. O parte ar putea să înlocuiască navele Pazei de Coastă cu cele militare.

O astfel de mișcare ar fi aproape sigur urmată de cealaltă parte. Supravegherile, loviturile de avertizare și alte manifestări de forță ar putea escalada rapid.

Desfășurarea platformele aeriene și navale japoneze și chineze în jurul insulelor Senkaku ar putea fi cea mai periculoasă confruntare de după Criza rachetelor cubaneze. Conflictul dintre cele două țări ar putea izbucni și din întâmplare, declanșat de actori nestatali.

O simplă acțiune a activiștilor, sau chiar o barcă de pescuit intrată pe insulele ar putea avea ca rezultat expulzarea forțată a cetățenilor celeilalte tabere. Guvernul chinez ar putea vedea cum poliția japoneză îi arestează cetățenii, determinând astfel Beijingul să răspundă militar.

Un conflict SUA-China

SUA și Japonia sunt aliați de mai bine de 50 de ani. Cele două țări au în comuna mai ales nevoia de a se apăra împotriva unui atac cu rachete din Coreea de Nord.

Spre deosebire de războaiele anterioare din Vietnam și Asia de Sud-Est, punctele fierbinți din Asia, importante pentru America, sunt la fel de importante și pentru Japonia. Statele Unite și Japonia au prezentat un front unit în sudul și estul Mării Chinei.

O strânsă cooperare politică și militară înseamnă că este mai probabil ca cei doi să intre în război împreună, mai degrabă decât separat.

Cei doi aliați ar putea intra, de asemenea, în război cu Coreea de Nord. Deși, probabil, Japonia nu va fi implicată direct în nicio luptă, cu siguranță va oferi sprijin logistic forțelor SUA. Un astfel de război ar putea atrage foarte bine China, care consideră intolerabile forțele americane la nord de paralela 38.

În caz de război, e greu de crezut că Beijingul se va abține de la bombardarea bazelor americane din Japonia. Multe dintre ele sunt înconjurate de sate și orașe și chiar ar fi inevitabile folosirea armelor de precizie. Japonia ar fi forțată să aleagă între eliminarea forțelor SUA, rupînd astfel alianța, sau a se alătura americANilor împotriva Chinei.

Provocarea nord-coreeană

Conflictul din peninsula coreeană ar putea ajunge să implice atât China, cât și Japonia. Coreea de Nord este un vecin imprevizibil și violent care lansează amenințări împotriva Japoniei. Phenianul mai are ceva: o armată mare și arme nucleare.

O criză instigată de Phenian ar putea acționa ca un catalizator, aducând China și Japonia pe baricade opuse. China nu este un fan al dinastiei Kim, dar are nevoie de o Coree de Nord stabilă la granița sa de sud. China va fi obsedată de păstrarea stabilității nord-coreene, în timp ce obiectivul Japoniei va fi să nu fie distrusă de un atac nuclear.

China va dori să țină trupele străine în afară, dar din perspectiva japoneză, singura cale de a neutraliza armele nucleare nord-coreene aceasta e singura soluție.

O altă posibilitate ar fi ca Japonia să lovească preventiv armele nucleare ale Coreei de Nord. Iar China, temându-se că atacurile nipone vor răsturna guvernul Kim, ar putea decide să apere în mod activ Coreea de Nord. Forțele japoneze și chineze ar putea ajunge chiar la un conflict în Coreea din întîmplare.

Fie că va fi vorba de o invazie sud-coreenilor în Coreea de Nord sau o prăbușire a regimului Kim Jong-un, războiul și haosul din peninsula coreeană vor implica în mod sigur Japonia.

În 2012, în Coreea de Sud locuiau 33.846 de cetățeni japonezi, iar Japonia a sugerat de mai multe ori necesitatea de a-și evacua cetățenii dintr-o „țară vecină”, dacă va fi nevoie.