Exporturile au crescut cu 4,9%, până la 5,55 milioane de barili pe zi, în prima jumătate a anului, faţă de aceeași perioadă din 2015. Producția de petrol ale Rusiei în luna iunie a crescut cu 1,14 la sută față de anul anterior, la 10.843 milioane de barili pe zi, cu creșteri în fiecare lună începând cu Iulie 2014, potrivit datelor de la Ministerul Energiei.

"În cazul în care producția rămâne constantă, va fi probabil un an record al exporturilor", a declarat Christopher Haines, șeful diviziei de petrol și gaze la IMC Research. "Acest lucru ar trebui să însemne o concurență este puternică, în special în condiţiile în care Iranul trimite mai mult petrol în sudul Europei."

Rusia, cel mai mare exportator de energie din lume, semnala în luna aprilie că va stimula producția și transporturile de petrol, după ce OPEC nu a reușit să adopte un plan pentru a încetini saturarea pieţei, în parte, din cauză că Iranul nu a vrut să participe la reuniune. Teheranul a mutat rapid în sensul de a crește producția și de a recâştiga clienții din Europa, după sancțiunile privind exporturile sale au fost ridicate în luna Ianuarie.