Numărul spargerilor de locuinţe a crescut simţitor în Germania, în anul 2012: statistica difuzată miercuri la Berlin relevă un plus de 8,7 procente faţă de aceeaşi perioadă a anului precedent. Ministrul federal de Interne Hans-Peter Friedrich a anunţat că pagubele înregistrate astfel de societăţile de asigurare se ridică la 600 de milioane de euro.

Dincolo de pagubele materiale, spargerile de locuinţe se soldează şi cu traume pe care victimele acestor atacuri le suferă, a explicat ministrul. Asediul asupra intimităţii unei persoane îi poate provoca atacuri de panică. Psihologul Rosemarie Priet a explicat, pentru Deutschlandradio, că victimele nu au parte doar de accese de teamă ci şi de frică şi ruşine.

Şeful internelor din landul Saxonia Inferioară, Boris Pistorius, a sugerat o posibilă introducere a unor standarde de securitate a locuinţelor la construcţiile noi. Pe lângă această măsură, însă, e de datoria fiecăruia să îşi păzească proprietatea iar "aceasta începe de la a nu lăsa întredeschisă uşa terasei", a comentat Pistorius. Federaţia Angajaţilor din Serviciile de Combatere a Criminalităţii acuză reprezentanţii Guvernului că au contribuit la această cotă sporită prin reducerea personalului din poliţie, opinie negată de Pistorius.
Numărul total al actelor criminale a crescut cu 0,1%, poliţia având de rezolvat aproape şase milioane de cazuri. Din totalul infractorilor, 27% au fost recidivişti – unii chiar în serie. Criminalitatea online a înregistrat o creştere cu 3,4% faţă de anul 2011, fapt care, apreciază ministrul federal de Interne, este o veste îngrijorătoare. Principalele delicte electronice semnalate în raportul poliţiei germane ţin de acte de sabotaj împotriva unor firme – iar situaţia este cu atât mai complicată cu cât e greu de aflat ce anume stă în spatele unor asemenea acte. În orice caz, a apreciat ministrul Friedrich, de mult nu mai este vorba despre teribilişti care uită de ei în spatele computerelor ci despre bande criminale organizate.

Pe de altă parte, ministrul federal a vorbit, în conferinţa de presă ocazionată de prezentarea raportului, despre nevoia suplimentării dispozitivelor de supraveghere în spaţiile publice, după ce camerele video din gări au contribuit la o reducere a delictelor comise pe peroane. În schimb a crescut numărul violenţelor la adresa poliţiştilor, 5451 de funcţionari ai Ministerului de Interne fiind agresaţi în ultimul an, cu 9,9% mai mult decât în anul precedent.
Un alt subiect care îngrijorează opinia publică germană şi autorităţile este numărul sporit de delicte sexuale grave cărora le cad victime minorii: 12623 de cazuri raportate, cu 1,4% mai mult decât în 2011; ministerul se teme, însă, de cifre reale mult mai mari.