Un atac aerian israelian a provocat pagube în mai multe zone din sudul și centrul Siriei marți seară, anunță Damasc, acesta fiind primul atac atribuit Israelului în peste o lună de zile, scrie timesofisrael.com.

Potrivit agenției de știri siriene Sana, sistemele de apărare aeriană au reușit să doboare câteva rachete israeliene care au fost lansate din direcția Libanului după ora 11:30. Totodată se precizează că unele rachete au fost doborâte, iar altele au provocat pagube.

„Echipa noastră de apărare aeriană s-a confruntat cu rachetele agresiunii și a doborât unele dintre ele. Au existat doar pierderi materiale”, a declarat o sursă militară.

Agenția de știri siriană nu a detaliat însă ce zone au fost lovite, dar a spus că este vorba despre cele din sudul și centrul țării.

Observatorul sirian pentru drepturile omului, un monitor de război cu sediul în Marea Britanie, a raportat „explozii violente resimțite în Damasc și în jurul orașului, urmate de greve israeliene asupra pozițiilor militare” ale armatei siriene.

„Atacurile aeriene au avut loc și în sudul provinciei Homs și în zona de frontieră dintre Homs și Tartus”, a declarat pentru AFP șeful Observatorului Rami Abdul Rahman.

Armata israeliană nu vrea să comenteze subiectul

De menționat este faptul că armata israeliană, care își recunoaște rareori loviturile în Siria, a declarat pentru AFP că nu va comenta „informațiile venite din străinătate”. Totodată, nu a existat nicio confirmare imediată din partea Israelului.

Amintim faptul că IDF a lansat sute de lovituri în Siria de la începutul războiului civil din 2011 împotriva mișcărilor Iranului de a stabili o prezență militară permanentă în țară și a eforturilor de a transporta arme avansate care schimbă jocul către grupările teroriste din regiune, în principal Hezbollah .

Totodată, trebuie menționat și faptul că ritmul atacurilor a încetinit considerabil în ultimele luni, ultimele atacuri raportate având loc pe 5 și 6 mai în mai multe zone din Latakia și lângă Quneitra. Un civil a fost declarat ucis în atacul din 5 mai.

La sfârșitul lunii aprilie, o rachetă de apărare aeriană siriană a zburat în Israel și a explodat deasupra regiunii Negev, declanșând sirenele de lângă reactorul nuclear Dimona.