Vești de ultimă oră pentru persoanele care au în plan să călătorească în Marea Britanie, în următoarea perioadă. Potrivit ultimelor informații, începând cu ziua de vineri, 7 ianuarie, ora locală 04.00, în vigoare intră un nou set de măsuri în contextul pandemiei de coronavirus.

Mai exact, noul set de măsuri prevede ca persoanele vaccinate cu schema completă și cei sub 18 ani să nu mai fie nevoite să prezinte testele COVID făcute înaintea călătoriei către Marea Britanie, potrivit BBC.

Acești pasageri ar urma să facă doar un simplu test rapid de COVID, în locul celui PCR, însă regula se aplică doar celor care ajung începând de vineri, după ora locală 04.00. Totodată, noile măsuri adoptate de autoritățile britanice mai prevăd că persoanele care ajung în Marea Britanie nu vor mai nevoite să intre în autoizolare înaintea primirii rezultatului negativ la test.

Trebuie menționat faptul că, prin renunțarea la testarea PCR și autoizolare, guvernul britanic sprijină redeschiderea în siguranță a călătoriilor internaționale. Anunțul a fost făcut pe pagina de Twitter, de către secretarul de stat pentru Transport Grant Shapps, în condițiile în care varianta Omicron a SARS-CoV-2 este cea dominantă în Regatul Unit.

Autoritățile britanice mai precizează că testul rapid de COVID ar urma să fie făcut în a doua zi după sosire, iar în cazul în care va fi pozitiv, va fi nevoie de un test PCR pentru a identifica dacă există variante noi, iar persoana va intra în izolare, măsură luată în mod normal la infectare.

Ce reguli pregătește Marea Britanie

Ministrul britanic al Sănătăţii, Sajid Javid, vorbe despre evoluția pandemiei, dar și de impunerea de noi restricții. Acesta susținea că în momentul de față situția este una stabilă.

„Numărul (persoanelor) de la unităţile de terapie intensivă sunt stabile şi nu urmează pentru moment traiectoria pe care am văzut-o anul trecut în această perioadă, în timpul valului Alpha. Restricţiile asupra libertăţii noastre nu trebuie introduse decât în ultimă instanţă”, a declarat Sajid Javid într-un articol în Daily Mail.

În același timp, ministrul britanic al Sănătăţii a mai spus că trebuie obţinute mijloacele pentru a putea „trăi cu virusul”, prin vaccinare, tratamente şi depistare masivă.

Amintim faptul că Marea Britanie nu a impus măsuri drastice nici în perioada sărbătorilor de iarnă în ciuda valului de infectări. Mai exact, în prezent țara are peste 148.600 de morţi şi înregistrează în fiecare zi noi recorduri de contaminări. Potrivit Daily Telegraph, guvernul ar putea prelungi în această lună recomandarea de telemuncă, în vigoare de la mijlocul lui decembrie, având în vedere situația actuală.