Liderul Pro România, deputatul Victor Ponta, a anunţat luni că va depune un proiect de lege care prevede ca posesorii de permis de şofer să participe o dată la trei ani la un curs de conducere defensivă, cheltuielile cu acest curs urmând să fie deduse fiscal.

“Sunt lucruri mult mai importante care se întâmplă în ţară şi cred că trebuie să avem şi soluţii la aceste tragedii care se întâmplă în fiecare zi legat de accidentele rutiere. Am vorbit cu nişte profesionişti, nişte oameni din domeniu cu care mai discutasem şi înainte şi nu am reuşit să ajungem la o formă finală a unui proiect. Acum există un proiect prin care, practic, cei cinci milioane de deţinători de permise de conducere să poată o dată la trei ani să participe la un curs de conducere defensivă, pentru că noi tratăm efectul în loc să tratăm cauza, scoatem poliţişti pe stradă care dau amenzi şi se întâmplă accidente”, a precizat Ponta.

El a spus că anul trecut, 1.867 de români şi-au pierdut viaţa în accidente, 8.181 au fost răniţi grav, iar 24.000 au fost răniţi uşor.

“Trebuie să facem ceva. Comisia Europeană are un proiect european, o strategie pentru a îmbunătăţi modul de conducere defensivă. În acest proiect pe care l-am discutat cu câţiva colegi de la PSD şi de la PNL, chiar la Biroul permanent, aş vrea să fie ca iniţiatori câte un parlamentar cel puţin din toate grupurile parlamentare, să îl trecem cât mai repede şi la 1 ianuarie poată să intre în vigoare. Este vorba despre suportarea costurilor pentru aceste cursuri, nu din buzunarul omului, că nu îşi permite toată lumea care are permis, ci printr-o procedură fiscal-bugetară prin care deducem aceste cheltuieli. Trebuie să facem ceva, nu putem doar să vedem ştirile la televizor că în fiecare zi mai mor oameni”, a mai spus Ponta.