Pandemia de coronavirus nu va fi singura care va lovi omenirea. Urmează și altele mult mai grave. Chiar directorul general al OMS avertizează că această pandemie nu va fi ultima.

O nouă molimă va lovi omenirea

Este dezvăluirea pe care n-am fi vrut să o auzim vreodată. Chiar directorul general al Organizaţiei Mondiale a Sănătăţii (OMS), Tedros Adhanom Ghebreyesus, a venit cu avertismentul. Pandemia de COVID-19 nu va fi ultima criză de acest tip, informează dpa.

„Istoria ne spune că aceasta nu va fi ultima pandemie, iar epidemiile sunt un fapt de viaţă”, a spus Tedros într-o înregistrare video publicată duminică pentru a marca, în premieră, Ziua internaţională a pregătirii pentru epidemii.

Directorul general al OMS a spus că o investiţie mai bună în sănătatea publică, susţinută de guverne şi societate, ar putea „asigura pentru copiii noştri şi copiii acestora moştenirea unei lumi mai sigure, mai rezistente şi mai sustenabile”.

Tedros a spus că noul coronavirus a dat lumea „peste cap” în ultimele douăsprezece luni, cu consecinţe de anvergură asupra societăţii şi a economiei. Pandemia în sine însă nu a fost o surpriză, mai ales că avertismente cu privire la o astfel de posibilitate şi la lipsa de pregătire a lumii au fost emise de mai multe ori de-a lungul anilor.

„Trebuie să învăţăm toţi lecţiile pe care ni le predă pandemia”, a spus Tedros. Printre acestea se numără investiţii în capacităţile de pregătire nu doar în sectorul sănătăţii, ci mai degrabă o abordare integrată care să includă „autorităţile la toate nivelurile şi întreaga societate”.

„Pandemia a evidenţiat legăturile strânse dintre sănătatea oamenilor, a animalelor şi a planetei”, care necesită o abordare comună, a apreciat directorul general al OMS, conform Agerpres.