Cu puţin timp înainte de începerea unei anchete a OMS pe tema originii SARS-CoV-2, liderii Partidului Comunist chinez s-au felicitat pentru succesul lor „extrem de extraordinar” în depăşirea epidemiei de COVID-19.

Guvernul Chinei este amplu criticat atât în propria ţară, cât şi în străinătate pentru modul în care a gestionat momentul apariţiei virusului în oraşul Wuhan, la sfârşitul anului 2019.

Politică de carantină extrem de severă

Vineri seara, Comitetul Central al Partidului Comunist chinez s-a felicitat pentru „rolul decisiv” al formaţiunii în faţa „riscurilor şi provocărilor rare din acest an”, „alegând o abordare pe termen lung… care a permis o victorie glorioasă extrem de extraordinară în acest an extrem de neobişnuit”, relatează agenţia de presă Xinhua.

China susţine că a reuşit în câteva luni să scape aproape în totalitate de virus, graţie unei politici de carantină extrem de severă pentru toate oraşele afectate, reuşind în acelaşi timp să fie singura mare ţară din lume care a continuat să aibă creştere economică în acest an. Însă China este acuzată că a ascuns la început apariţia SARS-CoV-2, ceea ce a permis acestuia să se răspândească în întreaga lume.

Criticile la adresa Guvernului chinez sunt aspru pedepsite

La nivel naţional, cel puţin opt persoane care au criticat politica guvernamentală de la începutul crizei au fost pedepsite sub o formă sau alta.

Un jurnalist chinez, Zhang Zhan, ale cărui reportaje din Wuhan, făcute la începutul anului, înfăţişau haosul din primele săptămâni, a fost arestat şi va fi judecat luni.

Ce scop are ancheta Organizaţiei Mondiale a Sănătăţii?

Această laudă de sine a autorităţilor chineze precede sosirea în ţară a unei echipe a OMS, care se va deplasa îndeosebi la Wuhan, pentru a ancheta originile virusului, şi pentru a încerca să înţeleagă mecanismele transmiterii de la animal la om, scrie Agerpres.

După cum a explicat în această săptămână unul dintre experţi pentru AFP, această anchetă nu are ca obiectiv „învinovăţirea unei ţări sau a unei autorităţi”, ci „înţelegerea a ceea ce s-a întâmplat pentru a evita să se repete în viitor”.

Recent, Beijingul a încercat să pună sub semnul întrebării originile virusului. „Toate probele disponibile arată că coronavirusul nu a apărut la Wuhan, în China centrală”, scria recent Cotidianul Poporului pe site-ul său de Facebook, fără a da alte detalii.

Totodată, China practică de o lună „o diplomaţie a generozităţii”, promiţând să pună la dispoziţie vaccinul produs local cu ţările în curs de dezvoltare şi furnizând măşti şi alte materiale de protecţie statelor care au nevoie.