De la 11 decembrie, când intră în vigoare noul Mers al Trenurilor, tarifele pentru călătoria pe calea ferată vor suferi modificări. Spre deosebire de luna august, acum nu vor mai fi numai majorări de tarife ci, în multe cazuri, ele vor scădea semnificativ.
Începând cu data menţionată, acceleratele şi rapidele devin istorie, ele urmând a fi înlocuite de noile trenuri Interregio. "Tariful la Interregio va fi între cele actuale de accelerat şi rapid. Mai exact, el va fi cu 12% mai mare decât cel practicat la accelerat şi cu 22% mai mic decât cel de la rapid", a declarat pentru Capital directorul comercial al CFR Călători, Cintia Chinde.
Cu alte cuvinte, după cum ţi-e norocul: dacă acum utilizezi un tren rapid, după 11 decembrie va fi mai ieftin, iar în cazul în care trenul cu care te deplasezi este accelerat, vei scoate mai mulţi bani din buzunar.

Cu Interregio la tarif de personal

Marii câştigători ai noului sistem de tarifare sunt însă cei care în mod curent se deplasează cu trenul pe mai multe secţii de circulaţie unde CFR Călători nu poate asigura, din cauza stării proaste a infrastructurii, o viteză medie de cel puţin 45 km pe oră.
Pe aceste trasee, toate trenurile vor fi tarifate ca Regio, adică actualul personal, chiar dacă garnitura vine de la Bucureşti, de exemplu. Bunăoară, trenul Bucureşti – Sighetu Marmaţiei va circula ca Interregio până la Salva, iar de la Salva la Sighet, ca Regio. Astfel, o călătorie de la Bucureşti la Sighetu Marmaţiei, la clasa a doua, va costa 90 de lei, faţă de 95 de lei în momentul de faţă.
Alte secţii pe care se va aplica acelaşi principiu sunt Vereşti – Botoşani, Salva – Ilva Mică, Deda – Târgu Mureş şi Bacău – Bicaz.
Şi călătoria Bucureşti – Botoşani va fi mai ieftină – 83 de lei, în loc de 98,4 lei în prezent. Drumul până la Târgu Mureş va fi însă mai scump – 75 de lei, comparativ cu 71,7 lei în prezent.
De menţionat că de reduceri semnificative vor avea parte bucureştenii care călătoresc pe Valea Prahovei, având în vedere că, acum, cele mai multe trenuri au rang de rapid. Tarifele la Regio (actualul personal) şi Intercity rămân neschimbate. O altă noutate este aşa-numitul "procent de fidelitate" care va fi oferit celor care schimbă mai multe trenuri în cursul aceleiaşi zile. Reducerea este de 10% la schimbarea a două trenuri, de 15% la trei garnituri şi de 20% la patru trenuri.

Relaţia                                          Tarif actual            Tarif viitor
Bucureşti – Sighetu Marmaţiei            95                90
Bucureşti – Botoşani                        98,4                83
Bucureşti – Târgu Mureş                  71,7                75
Bacău – Bicaz                                  33,5                15,1
Jibou – Zalău                                   11,8                7,7

* Tarifele au fost calculate ţinând cont de trenurile de rang superior care circulă pe aceste relaţii