Siegfried Mureșan, europarlamentarul PNL a scris pe o rețea de socializare că președintele Comisiei Europene nu va accepta propunerea unui candidat venit din partea premierului României având în vedere conflictul deschis în care aceasta se află. Mai mult, acesta a precizat că Vioricăi Dăncilă i-a luat prea mult timp pentru a propune un nou candidat pentru funcția respectivă.

“Dacă Viorica Dăncilă a avut nevoie de 7 zile pentru pentru a trimite în mod oficial o propunere de comisar european din partea României atunci și președinta aleasă a Comisiei Europene își poate lua 3 zile timp pentru a da răspunsul pe această propunere.

Fiți siguri că președinta Comisiei Europene nu va accepta un candidat desemnat de un prim-ministru aflat în plină procedură de destituire.

Vorbim aici de viitorul Uniunii Europene, e vorba de conducerea întregii Uniuni Europene pentru următorii 5 ani de zile.
Colegiul comisarilor nu își poate permite să aibă un membru din partea unui guvern ce tocmai a fost demis. Comisia Europeană are nevoie de membri competenți și legitimi, iar România are nevoie de o reprezentare onorabilă și puternică în Comisia Europeană”, a scris europarlamentarul pe Facebook.

În pofida votului din ședința conducerii PSD de săptămâna trecută, Gabriela Ciot, secretar de stat în MAE, nu a fost pusă pe listă ca rezervă. În schimb, luni, 7 octombrie, Viorica Dăncilă a trimis la Bruxelles propunerea oficială ca Dan Nica să fie comisarul european din partea României.

Mai mult, Dan Nica nu apare încă în programul oficial al Parlamentului European, unde au loc audierile candidaților pentru Comisia Ursula von der Leyen.

Se pare că scrisoarea oficială trimisă de Dăncilă reprezintă o schimbare de poziție a premierului.