Modificări importante la nivelul Uniunii Europene! A apărut o nouă limbă oficială de lucru

Limba irlandeză a devenit oficial limbă de lucru la Bruxelles, cu toate că aceasta a fost inclusă în tratatele blocului comunitar încă din 2007. În acest context, ministrul de stat irlandez pentru Europa, Thomas Byrne, a spus că schimbarea dă speranțe pentru o posibilă renaștere a limbii irlandeze.

Presa internațională notează că statutul de limbă oficială a Uniunii Europene reprezintă un mare avantaj pentru irlandeză, în timp ce ziarul Irish Times spune că modificarea reprezintă încununarea unor ani de eforturi pentru acumularea la Bruxelles de cunoştinţe lingvistice privind irlandeza.

De asemenea, publicația mai arată că numărul de vorbitori  ai acestei limbi în instituţiile UE a crescut de la 58 în urmă cu cinci ani la 170 în prezent şi va depăşi 200 anul acesta.

Uniunea Europeană dă 0,2% din bugetul total pentru traduceri

Costul volumului mai mare de traduceri şi de interpretări la reuniuni este acoperit din bugetul UE, la care Irlanda este contributoare netă. Conform Comisiei Europene, pentru care lucrează 2000 de traducători, costul total pentru cele 24 de limbi oficiale ale Uniunii este de 349 de milioane de euro pe an, adică aproximativ 0,2% din bugetul total, scrie dpa-international.com.

Irlandeza este una din cele trei limbi celtice actuale, alături de cea din Scoţia şi cea din insula Man şi are statutul constituţional de „primă limbă oficială” în Republica Irlanda.

În prezent există circa 1,6 milioane de vorbitori de irlandeză, dintre care se estimează că numai 70.000 folosesc zilnic această limbă. cei mai mulţi trăiesc în vestul Irlandei, în regiunile denumite oficial Gaeltacht.

Irlanda, record de infectare cu COVID

Vestea că limba irlandeză a devenit limbă oficială de lucru este umbrită de faptul că Irlanda se confruntă cu un număr uriaș de cazuri de coronavirus.

„Toți cei mai recenți indicatori epidemiologici sunt un motiv de îngrijorare. Având în vedere nivelurile foarte ridicate de transmitere la nivel național, fiecare individ ar trebui să se considere potențial infecțios și să respecte cu strictețe măsurile de sănătate publică”, au declarat autoritățile din Irlanda, preluate de swissinfo.ch.