UE face concesii în privința controlului unor produse, dar susține că Curtea Europeană de Justiție își va păstra jurisdicția asupra provinciei, arată The Telegraph. 

Miercuri, Bruxelles-ul îi va oferi Marii Britanii un nou acord pe tema Brexitului vizînd Irlanda de Nord, dar e hotărât să respingă eliminarea rolului judecătorilor europeni în această provincie.

Miercuri după-amiază, Comisia Europeană organizează o conferință de presă în vederea lansării propunerilor sale, propuneri care ar soluționa disputele pe tema Protocolului cu privire la Irlanda de Nord în urma aprobării planurilor sale ce vor fi prezentate la reuniunea Colegiului Comisarilor Europeni.

Oficialii UE ar urma să afirme că pot reduce simțitor verificările mărfurilor britanice exportate în Irlanda de Nord dacă se va oferi accesul în timp real la baza de date a tranzacțiilor comerciale britanice, pentru a controla produsele care intră în Republica Irlanda.

„Bruxelles-ul va permite accesul mai multor mărfuri în Irlanda de Nord fără un control prealabil dacă, în schimb, va dispune de pârghiile necesare pentru o reală supraveghere a pieței”, a declarat un diplomat din UE. Un oficial din UE a mai declarat: „Numărul controalelor va scădea simțitor. E cea mai bună cale de a mai reduce din verificări, asemănătoare acordului de aliniere convenit cu Elveția”.

Ce se întâmplă cu toate controalele vamale

Potrivit propunerilor, aproximativ 50% din controalele vamale asupra mărfurilor vor fi ridicate. Se spune că cifra ar fi „chiar mai mare” în privința controalelor asupra produselor din carne și a celor vegetale care intră în Irlanda de Nord din restul Regatului Unit, după cum a declarat pentru The Telegraph un diplomat din UE.

Anunțul survine după ce, într-un discurs rostit la Lisabona în cursul zilei de marți, Lordul Frost a declarat: „Evident, vom examina (propunerile UE) în mod serios, le vom examina pe toate și într-un spirit pozitiv. Dar, repet, dacă vom ajunge la o soluție, trebuie cu toții să operăm niște schimbări semnificative”.

Ministrul însărcinat cu problemele legate de Brexit și-a reiterat apelul prin care cere ca supervizarea de către Curtea Europeană de Justiție (CEJ) a aplicării legislației UE în Irlanda de Nord să fie înlocuită cu un arbitraj internațional după modelul celui care a urmărit acordul comercial din cadrul Brexitului. El a sugerat că ar fi nevoie de un protocol „absolut nou”, iar un eșec în modificarea tratatului ar însemna o „eroare istorică”. Dar surse din UE au avertizat că cererea britanicilor de a elimina rolul judecătorilor europeni reprezintă o ‚linie roșie’, iar pentru Irlanda de Nord, asta ar însemna pierderea accesului la Piața Unică.

Marți seara, vicepremierul irlandez Leo Varadkar, a spus că cererea guvernului britanic e „foarte greu de acceptat”, el subliniind totodată că CEJ trebuie să rămână instanța care interpretează legislația europeană.

O ”linie verde”

Acordul pe tema ofertei Bruxelles-ului ar putea însemna crearea unei ‚linii verzi’ pentru produsele care intră în Irlanda de Nord din Marea Britenie și a unei ‚linii roșii’, cu mai multe controale vamale, pentru produsele care ar ocoli această provincie.

„În loc să se completeze un formular pentru fiecare produs din camion, veți putea completa un singur formular pentru tot camionul. Unul singur pentru întreaga încărcătură. Este o soluție foarte pragmatică”, a mai spus oficialul.

Un alt diplomat a spus că planul  acestei strategii de ‚maximă facilitare’ este asemănător celui cerut anterior de susținătorii Brexitului, care au propus soluții tehnologice ca să minimalizeze controalele fizice.

Lordul Frost a avut rezerve în privința eventualului acces al Bruxelles-ului la datele pe tema comerțului peste Marea Irlandeză, dar omologul său din partea comisiei, Maros Sefcovic, a fost de acord să se limiteze sfera accesului la asemenea informații.

Totuși, eventuala portiță de ieșire a apărut din momentul când surse din UE au afirmat că, cu cât se apropie mai mult alegerile prezidențiale din Franța, va fi tot mai greu să se poată oferi un asemenea compromis – care, în opinia comisiei, ar fi în pericol – din cauza poziției dure a lui Emmanuel Macron în privința Irlandei de Nord.

„Avem și multe alte lucruri de oferit. Vrem ca ele să fie discutate”, a spus alt diplomat. „De fapt, britanicii au devenit mai pisălogi decât Bruxelles-ul în privința Brexitului”.

Temerile legate de eventuala ieșire din organizație a Poloniei, după ce Curtea sa Constituțională a contestat prioritatea legislației europene, au complicat și ele problema. Orice concesie oferită Marii Britanii pe această temă, legate de CEJ, ar putea fi pretinsă și de Varșovia.