Britanicii regretă Brexit. Acordul pe care Marea Britanie vrea să-l propună Uniunii Europene

Britanicii regretă Brexit. Marea Britanie intenționează să propună Uniunii Europene o restructurare profundă a relațiilor bilaterale în domeniile turismului, comerțului și apărării.

Premierul Keir Starmer urmează să găzduiască luni o întâlnire cu liderii europeni, în contextul în care sondajele de opinie indică faptul că o mare parte a populației britanice regretă ieșirea din UE.

Britanicii regretă Brexit. Negociatorul britanic pentru relațiile cu Uniunea Europeană, Nick Thomas-Symonds, a declarat duminică, într-un interviu acordat Sky News, că Marea Britanie își propune să ajungă la un acord care să conducă la o schimbare semnificativă a relațiilor cu UE.

Obiectivul principal este consolidarea cooperării în domeniile apărării, securității, transporturilor și comerțului.

Premierul britanic Keir Starmer urmează să găzduiască luni, pe 19 mai, la Londra, o reuniune cu liderii Uniunii Europene, considerată cel mai semnificativ eveniment diplomatic de la momentul Brexitului.

Pentru a evita reaprinderea dezbaterii interne privind ieșirea din UE și o eventuală confruntare politică cu Nigel Farage, lider eurosceptic cu susținere populară, Starmer intenționează să negocieze un acord care să aducă beneficii concrete pentru cetățenii britanici, încercând astfel să compenseze eventualele concesii pe care Marea Britanie le-ar putea face în fața Bruxelles-ului.

Keir Starmer
Keir Starmer (SURSA FOTO YouTube, 10 Downing Street)

Ce ar prevede acordul

Marea Britanie urmărește ca noul acord cu Uniunea Europeană să includă măsuri care să faciliteze libera circulație și cooperarea economică și de securitate. Printre obiectivele propuse se numără implementarea unor porți electronice rapide pentru cetățenii britanici la granițele UE, simplificarea procedurilor birocratice în comerțul cu produse alimentare, precum și stabilirea unui parteneriat nou în domeniul apărării și securității.

Acest parteneriat ar putea permite firmelor britanice accesul la un program european de împrumuturi în valoare de 150 de miliarde de euro.

În plus, Marea Britanie își dorește să ajungă la un consens cu Uniunea Europeană pentru a consolida colaborarea în domenii precum energia, protecția mediului prin combaterea poluării, lupta împotriva infracționalității și cooperarea culturală.

De asemenea, este de așteptat să se ajungă la un acord privind o schemă restrânsă de mobilitate pentru tineri, care să le ofere posibilitatea tinerilor din Marea Britanie și Uniunea Europeană să locuiască și să lucreze reciproc în țările celuilalt. Totodată, se preconizează revenirea Regatului Unit în programul de schimb de studenți Erasmus+, precum și semnarea unui acord pe termen lung în domeniul pescuitului.

Potrivit sondajelor recente, o mare parte dintre cetățenii britanici își exprimă regretul față de decizia de a părăsi Uniunea Europeană, exprimată prin votul din 2016.