Irlanda de Nord: Unionistul fundamentalist Paul Givan a fost numit prim-ministru

Marţi, 8 iunie, unionistul Paul Givan, un protestant fundamentalist, a fost desemnat de către partidul său pentru a conduce guvernul provinciei britanice Irlanda de Nord alături de republicani, pe fondul unor tensiuni sporite post-Brexit.

Deputatul Adunării locale, un protestant dur în vârstă de 39 de ani, o va înlocui pe Arlene Foster, care și-a dat demisia, a anunțat pe Twitter noul lider al ultraconservativului Partid Unionist Democrat (DUP), Edwin Poots, notează Le Monde.

În timpul unei conferințe de presă, Paul Givan a spus că este conștient de „enorma responsabilitate care vine cu acest post”, în special „în vremuri de pandemie” și de „recuperare economică necesară” din provincia britanică. „Avem o mulțime de lucruri de realizat”, a adăugat el, promițând că „se va apuca de treabă’ rapid pentru a face o tranziție „eficientă” și „lină” .

„Sunt privilegiat și onorat să am ocazia de a-mi servi oamenii în zilele viitoare”, a scris Paul Givan pe platforma Twitter.

Noi tensiuni în Irlanda de Nord

Irlanda de Nord se confruntă cu noi tensiuni cauzate de ieșirea Regatului Unit din Uniunea Europeană, în vigoare de la 1 ianuarie, din cauza dispozițiilor comerciale speciale aplicate în provincie pentru a preveni revenirea la o frontieră cu Republica Irlanda și pentru a menţine pacea.

La începutul lunii aprilie, revoltele de o violență fără precedent după ani de zile s-au soldat cu zeci de ofițeri de poliție răniți. Ușile „zidurilor păcii” care separă districtele unioniste favorabile menținerii în Marea Britanie, în special protestante, și districtele republicane partizane ale reunificării Irlandei, în cea mai mare parte catolice, au fost incendiate.

Criticată dur pentru neputința sa în fața introducerii controalelor vamale pentru mărfurile din Marea Britanie ca parte a Brexitului, Arlene Foster, în vârstă de 50 de ani, a anunțat pe 28 aprilie că va părăsi conducerea DUP la sfârșitul lunii mai și postul de șef al guvernului local la sfârșitul lunii iunie.

Ministrul Agriculturii, Edwin Poots, în vârstă de 56 de ani, care respinge teoria evoluției și este convins că lumea a fost creată cu 4000 de ani înainte de Hristos, a fost ales să conducă partidul. Dar el a preferat să-și păstreze actualul post și, prin urmare, l-a numit pe Paul Givan la conducerea executivului local.

Cu excepția cazului în care un guvern restabilit în 2020 este spulberat după trei ani de paralizie politică, noul prim-ministru din Irlanda de Nord va trebui să guverneze împreună cu viceprim-ministrul Michelle O’Neill, de la Sinn Fein. Acest partid republican și Partidul Unionist conduc împreună executivul local, în temeiul Acordului de pace din Vinerea Mare din 1998, care a pus capăt „tulburărilor”, violențele dintre republicani și unioniști care au făcut aproximativ 3.500 de morți în treizeci de ani.

Profilul noilor lideri DUP

Menținerea acestei fragile coabitări promite să fie delicată, având în vedere profilul noilor lideri DUP. Paul Givan este considerat un susținător loial al lui Edwin Poots, care solicită abandonarea protocolului nord-irlandez cuprins în acordul Brexit și despre care guvernul britanic dorește să discute din nou cu Uniunea Europeană, marţi, într-o întâlnire la Londra. El a fost angajat la 18 ani ca asistent de către Edwin Poots, potrivit „Belfast Telegraph”, apoi a fost consilierul său, înainte de a deveni ministru local al Comunităților din 2016 până în 2017.

La fel ca mentorul său, Paul Givan nu crede în teoria evoluției și, în 2015, a declarat că este în favoarea unei „clauze de conștiință” care, în opinia sa, „pune capăt discriminării credincioșilor”, clauză care fusese interpretată la acea vreme ca o modalitate de a permite discriminarea împotriva homosexualilor.

„Când mă întorc la Stormont (sediul adunării locale), nu-mi las valorile la ușă”, declara el în 2014 pentru „Daily Telegraph”. „Credințele mele religioase influențează toate aspectele vieții mele, cum ar fi încercarea de a fi un tată bun, soț, cetățean și om politic”.

Sursă foto: Dreamstime