Politicienii UE nu au trecut cu vederea comentariile lui David Frost, dintr- un articol de opinie în care admite că guvernul său „a subestimat” efectele protocolului din Irlanda de Nord”. După ce Regatul Unit a părăsit oficial Uniunea anul trecut, relaţiile Londrei cu Cei 27 s-au deteriorat, iar cele două părţi se acuză reciproc de rea-credinţă în aplicarea Acordului nord-irlandez.

Avertizarea UE pentru Marea Britanie

Ministrul britanic spune că blocul comunitar are nevoie de „o nouă grilă de lectură pentru relațiile cu vecinii”, care „implică soluții pragmatice între prieteni”, potrivit Politico.

Ministrul de Externe al Irlandei, Simon Coveney, și secretarul de stat francez pentru afaceri europene, Clément Beaune, au reacționat pe Twitter la modul în care Frost a comentat aceste lucruri în articolul din Financial Times.

„Lordul Frost continuă să dea vina pe inflexibilitatea UE în cazul implementării Acordului. Pur și simplu nu este cazul”, a scris Coveney. De asemenea, oficialul francez a menționat că „Acordul Irlandei de Nord nu poate fi pus în discuție. Nu este problema, ci soluția la o problemă, pe care noi nu am creat-o”.

Acordul a introdus controale la o serie de bunuri care trec din Marea Britanie în Irlanda de Nord, provincie britanică despărţită prin mare de regat, a cărui frontieră terestră cu Irlanda este o frontieră cu Uniunea. Din cauza acestor controale, unioniştii pro-britanici din Irlanda de Nord consideră că acordul comercial al Brexitului îi îndepărtează de restul regatului.

Scandal între UE şi Marea Britanie

Liderii europeni nu sunt de acord cu afirmațiile lui Frost că guvernul său nu a prevăzut unele dintre consecințele protocolului. „Am subestimat efectul protocolului asupra deplasărilor de mărfuri către Irlanda de Nord, unii furnizori din Marea Britanie pur și simplu nu și-au trimis produsele din cauza documentelor care necesită mult timp”, a scris Frost.

Premierul britanic Boris Johnson a prelungit unilateral perioada de grație a unor controale pentru a evita întreruperile aprovizionării, o mișcare considerată de Bruxelles dept o încălcare a acordului de divorț.