Seria de obligatiuni internationale in lei este continuata de Banca Europeana pentru Investitii. BEI a lansat azi la bursa din Luxemburg o emisiune de obligatiuni in lei, cu o valoarea totala de 150 milioane lei. Maturitatea este in 2016, iar rata dobanzii este de 12,6%. Perioada de subscriere este de astazi, 24 februarie pana pe 16 martie.

Pe piata se mai afla o emisiune de obligatiuni de aceeasi valoare, dar cu o dobanda de 9,25%, cu scadenta in acest an, lansata de Banca internationala de Reconstructie si Dezvoltare. Cu experienta in domeniul obligatiunilor internationale in lei este BERD, care are deja la activ doua emisiuni, una de 115 milioane lei si alta de 50 milioane.

La un calcul simplu, pe pietele financiare internationale se tranzactioneaza obligatiuni in valoare cumulata de 465 milioane lei. Primul impact benefic al obligatiunilor este cumpararea masiva de lei, lucru ce va duce la contrabalansarea presiunilor de pe curs. pentru investitori, leul este o moneda exotica, relativ instabila, dar cu o dobanda atractiva prin comparatie cu euro, francul elvetian, dolarul si yenul japonez (in cazul ultimelor doua, dobanda de referinta este apropiata de 0%).