Recent, conform informațiilor oferite de companie, OMV Petrom a identificat un nou zăcământ de gaze naturale în Spineni, situat la circa 70 de kilometri de orașul Craiova. Testele de producţie realizate deja arată un potenţial de extragere de 1.300 bep (Baril Echivalent Petrol) pe zi. Până în prezent, au fost investiţi aproximativ 15 milioane euro în etapa de explorare.

„OMV Petrom, cel mai mare producător integrat de energie din Europa de Sud-Est, anunţă descoperirea unui nou zăcământ de gaze naturale în Spineni, situat la aproximativ 70 km nord-est de Craiova”, precizează reprezentanții companiei.

Anunțul OMV Petrom

La sonda de explorare 1 Spineni, săpată până la o adâncime de aproximativ 4.800 de metri, s-a confirmat existenţa gazelor naturale şi a condensatului. Iar rezultatele au fost deja validate de testele de producţie.

De asemenea, testările la sonda care a făcut descoperirea indică un potenţial de producţie de 180.000 m³ de gaze naturale şi 25 m³ de condensat pe zi. Ceea ce corespunde în aceste condiții unui total de 1.300 bep/zi.

„În 2025, ne propunem să investim 5,8 miliarde lei în Explorare şi Producţie, aproape jumătate din această sumă fiind alocată operaţiunilor onshore în paralel cu avansarea Neptun Deep offshore, un proiect strategic ce implică investiţii semnificative.

Continuăm să investim pentru a contrabalansa declinul natural al producţiei din zăcămintele mature şi pentru a explora noi oportunităţi în proximitatea zonelor în care avem deja operaţiuni”, a declarat Cristian Hubati, membru al directoratului OMV Petrom, responsabil pentru Explorare şi Producţie.

Un mare potențial

În plus, testele au confirmat că descoperirea are potenţial comercial. Pe mai departe, următorul pas este aprobarea planului de dezvoltare. De menționat că pentru acest proiect onshore, OMV Petrom a alocat o sumă de aproximativ 15 milioane de euro în etapa de explorare.

OMV Petrom este cel mai mare producător integrat de energie din Europa de Sud-Est. Compania înregistrează o producţie anuală totală de ţiţei şi gaze la nivel de grup de aproximativ 40 milioane bep în 2024. Grupul dispune de o capacitate de rafinare de 4,5 milioane tone anual şi operează o centrală electrică pe gaze naturale de înaltă eficienţă, cu o putere de 860 MW.

Compania e prezentă în România sub două branduri și cu o rețea de circa 780 de benzinării

Pe segmentul distribuţiei de produse petroliere cu amănuntul, compania este prezentă în România şi în ţările învecinate printr-o reţea de aproximativ 780 de benzinării, sub două branduri – OMV şi Petrom.

OMV Petrom este o companie în care, la finalul anului 2024, acţionarii români deţin peste 44% din capital. Iar din acest procent, statul român, prin Ministerul Energiei, controlează 20,7%. Iar 23,7% sunt deţinute de fondurile de pensii româneşti, alături de aproape 500.000 de investitori individuali şi alte entităţi româneşti.

OMV Aktiengesellschaft, una dintre cele mai mari companii industriale listate din Austria, deţine 51,2% din acţiunile OMV Petrom. Iar restul de 4,5% aparţin altor investitori străini. Din totalul acţiunilor OMV Petrom, 28,1% sunt tranzacţionate liber la Bursa de Valori Bucureşti.