O nouă amenințare gravă a sănătății, în plus de Covid-19! În timp ce unii specialiști își exprimă îngrijorarea cu privire la posibilitatea apariției unui val 4 al pandemiei de coronavirus, cauzat de tulpina Delta, apărută în India, alții trag semnale de alarmă din cauza virusului gripal.

Activitatea gripei este impredictibilă, iar unii medici avertizează că 2021 ar putea consemna epidemii foarte grave din cauza virusurilor gripale.

O nouă amenințare gravă a sănătății, în plus de Covid-19! Atenție la gripă!

Următorul sezon de gripă ar putea fi destul de sever. În timp ce coronavirusul devasta populaţii de pe tot globul, provocând moartea a peste 3,7 milioane de persoane, doctorii şi oficialii din sistemele de sănătate observau că altceva lipsea: aproape că nu exista gripă.

Un singur copil a murit de gripă în acest an în Statele Unite. Ori, în sezonul gripal 2019-20, au fost înregistrate 199 de decese din cauza gripei la copii în Statele Unite şi 144 în sezonul anterior.

Cazurile de gripă, numărate de obicei cu zecile de milioane, au fost doar câteva mii în sezonul 2020-2021 în Statele Unite, arată CNN, potrivit adevarul.ro.

Gripa n-a fost nicăieri, cu excepţia unei activităţi rezonabile în vestul Africii”, spune Richard Webby, doctor la St. Jude Childrenʼs Research Hospital din Memphis.

”Nimeni n-a văzut-o, nici în ţările cu restricţii totale, nici în ţările fără restricţii, nici în ţările care au făcut o treabă bună cu controlul pandemiei, nici în ţările care n-au făcut”, relevă el.

”Coronavirusul a surclasat cumva virusul gripal”

Nu este clar de ce, comentează CNN. Mulţi experţi consideră că măsurile luate pentru controlul coronavirusului au avut totodată efect asupra prevenirii răspândirii gripei.

Sau, cred unii, coronavirusul a surclasat cumva virusul gripal. În orice caz, Webby şi alţi experţi sunt convinşi că pauza din activitatea gripei este doar temporară. Ei se tem că ea va reveni la toamnă cu răzbunare.

”Cel mai rău sezon de gripă pe care l-am văzut vreodată”, declară Webby. ”Când se va întoarce, va fi un sezon ieşit din comun”, afirmă Aubree Gordon, epidemioloagă la Şocala de Sănătate Publică din cadrul Universităţii din Michigan.

Un motiv va fi comportamentul oamenilor. Sătui de izolare, de purtat mască, de stat departe de alţii, oamenii vor sărbători libertatea oferită de vaccinuri şi s-ar putea să întreacă măsura. Călătoriile se vor înmulţi, restaurantele se vor umple, iar şcolile se vor redeschide la toamnă cu elevi în clase.

Dar, în vreme ce oamenii dau buzna în vacanţe, baruri şi reuniuni de familie care sunt mult mai ferite de coronavirus, ei nu au niciun fel de protecţie împotriva gripei şi altor virusuri respiratorii care se răspândesc la fel precum coronavirusul: prin aer, în stropi şi suprafeţe, subliniază CNN.

”Expuneri ca pentru doi ani la o gamă de virusuri”

”Sunt sigură că eliminarea măsurilor de combatere a coronavirusului, revenirea copiilor în şcoli şi reluarea călătoriilor, mai ales internaţionale, vor oferi tuturor virusurilor respiratorii noi oportunităţi de răspândire”, spune pentru CNN Lynette Brammer, directoarea US Centers for Disease Control and Preventionʼs Domestic Influenza Surveillance Team.

Mai există o teorie, nu foarte documentată, precum că răspunsul sistemului nostru imunitar este stimulat de expunerea repetată, anuală, la virusuri gripale. Aceste expuneri nu sunt suficiente pentru a ne îmbolnăvi, dar amintesc sistemului imunitar să rămână vigilent, relevă CNN.

Allison Aiello, care studiază răspândirea bolilor infecţioase la Universitatea din Carolina de Nord, estimează că mulţi copii vor face faţă într-un singur sezon unei expuneri ca pentru doi ani la o gamă de virusuri.

”Când o persoană n-a fost bolnavă o vreme, poate avea simptome mai severe”, spune ea. Un singur lucru este sigur, şi anume că activitatea gripei este impredictibilă. ”Nu ştiu la ce să mă aştept. Aşteptăm şi vom vedea” spune Lynette Brammer, potrivit sursei citate.