Potrivit estimărilor PSD, moțiunea de cenzură împotriva Guvernului Orban ar putea trece cu aproximativ 250 de voturi.

Surse din PSD au explicat pentru stiripesurse.ro că deja s-au făcut și negocierile post-moțiune, iar cele 4 partide vor susține același om pentru funcția de premier.

Mai exact, o nouă majoritate se va prezenta în fața președintelui Klaus Iohannis pentru a forța impunerea unui nou Guvern.

De cealaltă parte, liberalii și Klaus Iohannis vor opta pentru anticipate. În ceea ce privește propunera lui Iohannis pentru eventualul postul de premier, este posibil ca acesta să îl propună tot pe Ludovic Orban, în tentativa de a forța căderea a două Guverne consecutiv și a declanșa alegerile anticipate.

Pro România susține moțiunea de cenzură

Preşedintele Pro România, Victor Ponta, a anunţat, miercuri, după întâlnirea cu liderul interimar al PSD, Marcel Ciolacu, că atât el cât și majoritatea parlamentarilor partidului său, vor susţine moţiunea de cenzură, conform agerpres.ro.

Acesta a adăugat că în cazul în care dacă moţiunea va trece, ar putea susţine un premier independent împreună cu PSD, UDMR şi ALDE.”Astăzi, fiecare parlamentar Pro România, în urma discuţiei, va vota aşa cum crede că e mai bine şi, probabil, cei mai mulţi vor vota pentru moţiune. Eu votez pentru moţiunea de cenzură, pentru că vreau ca acest Guvern, după trei luni de dezastru, să nu mai poată să dea alte ordonanţe de urgenţă”, a explicat Ponta.

Blat între Ponta şi Ciolacu?

Pe de altă parte, premierul Orban acuză un blat între Victor Ponta şi Marcel Ciolacu. “Este doar un pretext, că el este înțeles cu Ciolacu, de la bun început au fost înțeleși”, spune prim-ministrul despre liderii Pro România şi PSD.

“Victor Ponta votează împotriva Guvernului fără să fi văzut conținutul OUG. Acesta este doar un pretext, că el este înțeles cu Ciolacu, de la bun început au fost înțeleși. De altfel, acest lucru s-a văzut și la învestirea Guvernului, când nu a votat Guvernul PNL”, a declarat Ludovic Orban.

25 de OUG într-o singură ședință

Ponta a reamintit faptul că Guvernul Orban a dat 25 de ordonanţe de urgenţă într-o singură şedinţă.

“Cel mai rău lucru este ceea ce s-a întâmplat aseară – 25 de ordonanţe de urgenţă. Aşa, noaptea ca hoţii, în 25 de domenii importante. Cel mai grav este faptul că au dat ordonanţa prin care, practic, accesul la sănătate în România va rămâne doar pentru cei bogaţi şi pentru cei care îşi permit. E foarte clar, din disperarea cu care au dat aseară ordonanţa, că au nişte datorii financiare la diverse firme private şi un Guvern care lucrează pentru interese private trebuie să plece cât mai repede”, a susţinut Ponta.

Întrebat despre o posibilitate de a susţine un premier independent, dacă moţiunea de cenzură va trece, Victor Ponta a răspuns că va exista o discuție.

“Dacă trece moţiunea de cenzură, ne vom întâlni. Sper să avem un Guvern de centru-stânga profesionist, capabil să gestioneze ţara în aceste momente. Sper să facem o propunere comună”.