Avalanşa de ordonanţe de urgenţă adoptate în şedinţa de marţi a Guvernului arată un singur deznodământ al moţiunii de cenzură: Cabinetul liberal condus de Ludovic Orban va cădea, scrie jurnalistul Dan Andronic.

Avalanșa de OUG la care am asistat ieri ne arată în mod clar un singur lucru: Ludovic Orban se așteaptă ca moțiunea de cenzură să treacă! Pentru că nu există nici o altă explicație pentru graba de a reglementa tot, de la trotinete electrice la coplata în sănătate.

Mai mult, asumarea impactului negativ al acestei ședințe de guvern stahanoviste de către premierul Orban, un lider politic cu experiență, demonstrează faptul că nu s-a putut altfel.

Concluzia? Moțiunea va trece! Este un lucru pe care l-am afirmat de la începutul anului, bazându-mă pe informațiile din zona politică, dar și pe logica jocului de putere. La Antena 3, la începutul lunii ianuarie, făceam un calcul simplu, din care reieșea că între 1-15 februarie criza guvernamentală trebuie declanșată! Prin moțiune de cenzură sau demisia premierului. PSD a fost drăguț și l-a scutit pe Ludovic Orban de o demisie, depunând moțiunea de cenzură.

Ce va fi mai departe?

Scenariul unui derapaj controlat, în care premier interimar va fi tot Ludovic Orban, cu două guverne care vor fi prezentate în Parlament, unul din ele va fi de sacrificiu, este tot mai evident. Se va ajunge la soluția unui premier acceptat de cele două partide sau mergem cu alegerile anticipate până la capăt? Greu de spus, dar după părerea mea alegerile anticipate sunt un obiectiv tip Fata Morgana.

Jocul PSD va fi unul interesant, cel mai probabil conturându-se imaginea unui sistem politic cu doi poli puternici, USR și Pro-România fiind marii pierzători. ALDE și PMP sunt două partide recuperate de PNL, numirile cu dedicație din ultimele săptămâni fiind suficiente pentru orgoliul politic al liderilor acestora.

Întrebarea care se pune este cum va ieși România din acest experiment. Din punct de vedere economic, actualul guvern s-a mărginit să „repare” motorul înnecat de amatorismul Vioricăi Dăncilă. Pentru a ieși din acest derapaj controlat este nevoie de mai mult. Și nu mă refer la resurse, ci la viziune!“, scrie Dan Andronic într-un editorial pentru Evenimentul Zilei.