Moţiunea de cenzură „Guvernul Orban/PNL – privatizarea democraţiei româneşti”, iniţiată de PSD şi UDMR, după ce Guvernul şi-a asumat răspunderea pe alegerea primarilor în două tururi de scrutin, va fi votată miercuri, la ora 12, în Parlament.

Conform calculelor de ultimă oră privind trecerea moțiunii de cenzură, există șanse destul de mari ca aceasta să se petreacă, a anunțat marți Antena 3.

Astfel, PSD ar avea 202 parlamentari, UDMR 30, Pro România 22. În total, un număr de 254 de parlamentari ar fi dispuși să voteze moțiunea de cenzură.

Pentru ca moțiunea de cenzură să treacă este nevoie de 233 de voturi.

Răzgândire de ultima oră

Trebuie precizat că, deși a anunțat inițial că formațiunea politică pe care o conduce, PRO România, nu va susține moțiunea de cenzură înaintată de PSD, Victor Ponta s-a răzgândit!

El a anunțat marți seară pe internet că susține dărâmarea Guvernului Orban.

Dacă în prima fază Ponta și-a justificat susținerea acordată Executivului prin faptul că nu este de acord cu alegerea primarilor într-un singur tur, deci este de partea Guvernului în încercarea de a schimba legea electorală, liderul PRO România își justifică și noua poziție:

”Așa cum am spus : un Guvern care afectează drepturile fundamentale ale românilor la Sănătate și Educație – este un Guvern care trebuie pedepsit ; în Parlament și la vot de către cetățenii afectați în mod direct!”, a scris Ponta pe Facebook.

Ludovic Orban rămâne optimist

Trebuie precizat că Premierul Orban a reiterat marți faptul că PNL are suficiente voturi pentru a-și susține guvernul în Parlament. Orban a anunțat în mai multe rânduri eșecul moțiunii de cenzură.

Șeful Executivului a declarat că așteaptă votul pe moțiunea de cenzură, ca să vadă dacă ”anunțul pompos” al PSD privitor la numărul de voturi este real.

Premierul susține că social-democrații ”au fugit de la BPR, după ce tot ei l-au convocat”.