Guvernul este pe cale sa ia o masura unica pana acum in politica romaneasca. Aceea de a-si asuma raspunderea in fata Parlamentului printr-un proiect de lege privind privatizarea Sidex. Aceasta idee ar putea fi o lovitura magistrala si in plan economic. Se stie ca in acest moment se poarta negocieri privind privatizarea combinatului din Galati. Autoritatea de privatizare a primit o singura oferta, de la firma anglo-indiana Ispat. A existat si un concern romanesc care a anuntat ca doreste sa participe la privatizarea Sidex, dar nu a depus o oferta concreta.
Privatizarea Sidex este una dintre cele mai delicate din cele care s-au facut pana acum in Romania. Motivul? Paradoxal, Sidex ar putea fi vandut si pe un dolar, dar si pe sute de milioane de dolari. Acest lucru se intampla pentru ca Sidex are, in acelasi timp, datorii imense catre buget si catre banci, insa este si un colos care conteaza pe piata mondiala a otelului. In al doilea rand, privatizarea Sidex poate fi emblematica pentru imaginea actualului Guvern. Daca ea va fi urmata de un scandal, este foarte posibil ca actualul executiv sa nu mai indrazneasca sa atace in forta privatizarea celorlalte intreprinderi mari. Adevarul este ca privatizarea Sidex este pe muchie de cutit. La orice pret s-ar vinde, suma poate fi contestata. Oricate investitii s-ar angaja sa faca noul proprietar, exista riscul de a esua. Ca la orice intrprindere vanduta, orice poate fi contestat de oricine, mai devreme sau mai tarziu. Deja, consortiul romanesc condus de o firma a omului de afaceri Dan Voiculescu (seful unui partid aliat la guvernare cu PDSR) se uita cu jind cum negociaza Ispat.
Guvernul a inteles toate aceste lucruri si incearca sa-si toate masurile de precautie. Prima dintre ele este ca a format o comisie extrem de numeroasa, care negociaza vanzarea Sidex. In al doilea rand, o delegatie guvernamentala a facut o vizita in Kazahstan, acolo unde firma Ispat detine un combinat asemanator cu Sidex. Si, in fine, in al treilea rand, Guvernul are ideea de a trece prin Parlament legea de privatizare a Sidex.
Eventualele probleme pe care le-ar putea aduce privatizarea nu se vor mai sparge doar in capul Executivului, ci si capul fortelor politice care si-au dat votul in Parlament. Intr-o tara normala, toate aceste precautii pot parea puerile. Dupa scandalurile din ultimii ani, miscarile Guvernului capata logica. De fapt, Comisia de privatizare ar trebui sa fie atenta la bonitatea investitorului. Din pacate, exista totusi, oricand, un risc. Piata mondiala a otelului ar putea juca o festa chiar si unui investitor de buna-credinta.