O mare industrie a României a decăzut

România urmează să importe, pentru prima dată, floarea-soarelui din Argentina. După un an agricol dificil, agricultorii arată că producția a scăzut cu aproape 30% iar exporturile au fost reduse semnificativ.

Astfel, România va primi în săptămânile următoare 95 de mii de tone de floarea-soarelui.

Unde a fost înregistrată cea mai gravă situație

„Situația a fost cea mai gravă în partea de est la oleaginoase. S-au produs acumulari de deficit în ultimii ani, iar noi nu ne-am mai întâlnit cu o astfel de situație, rapița a fost calamitată 100%, din floarea-soarelui am recoltat doar 20% față de un an normal. Fabricile trebuiw să-și asigure cumva materia primă, vor cumpăra floarea-soarelui din emisfera sudică”, a explicat un agricultor, conform digi24.ro

60.000 de tone de floarea-soarelui din Argentina au fost deja alocate livrării către România, arată datele din registrul de export al Argentinei.

„Au fost zone unde seceta a fost extremă și au fost calamitate toate culturile, de la cereale de toamnă și inclusiv tot ce s-a semânat în primăvară, porumb, floarea-soarelui, soia, au fost toate calamitate. În cel mai bun caz, au fost zone unde să spunem că ceva, ceva floarea-soarelui a mai rezistat.

În rest, porumb, soia, grâul, rapița au fost calamitate în proportie de 90-100%. Prețurile încă se mențin foarte, foarte sus. De exemplu, la floarea-soarelui vindem astăzi în nordul țării tona cu 2.600- 2.700 de lei, iar media ultimelor doi, trei ani a fost nu mai mult de 1.350-1.400”, a explicat Cristian Andrici, membru al Asociației Cultivatorilor de Cereale

Agricultura națională ar putea fi pusă în pericol

Asociația Forța Fermierilor, în numele agricultorilor din România, a făcut la începutul acestei luni „un apel public, prin intermediul mass-media, către domnul Klaus Iohannis, Președintele României, cu rugămintea să medieze situația creată prin refuzul Guvernului și a majorității parlamentare de include despăgubirile de secetă pentru culturile de primăvară aferente anului 2020 în Legea Bugetului Stat”.

„Regretăm cu suntem nevoiți să facem acest demers public, al disperării, către Președintele României. Suntem în această situație pentru că fermierilor acestei țări le-a fost înșelată încrederea prin nenumăratele promisiuni publice, inclusiv în timpul și după campania electorală, că aceste despăgubiri vor fi acordate de la buget, în acest an. Promisiunile nu au fost respectate. Considerăm că domnul Klaus Iohannis, pe baza prevederilor articolului 80 din Constituția României, care stipulează că Președintele României este mediator între stat și societate, poate debloca această situație creată și îi poate salva pe mulți dintre fermierii noștri de la un faliment sigur”, au avertizat aceștia.