Fermierii vin cu un apel de ultimă oră adresat premierului Florin Cîţu. Având în vedere că Legea Bugetului de Stat va intra în dezbatere publică în această perioadă, Asociația Forța Fermierilor susţine că sectorul agroalimentar trebuie sprijinit, având în vedere că este printre puţinele ramuri economice ce poate asigura o creştere a PIB-ului în anul în curs.

Asociația Forța Fermierilor consideră că acest sprijin de la buget este, de fapt, o investiție

Asociația Forța Fermierilor, cea mai nouă organizație din mediul asociativ agricol, solicită suplimentarea bugetului Ministerului Agriculturii și Dezvoltării Rurale (MADR) cu un miliard de lei pentru acordarea despăgubirilor de secetă pentru culturile de primăvară aferente anului 2020, se precizează într-un comunicat de presă.

Fermierii fac un apel public către premierul Cîţu pentru acordarea acestor despăgubiri, având în vedere că, în prezent, nu există un sistem de asigurări funcțional care să acopere aceste riscuri. Prin urmare, Asociația Forța Fermierilor consideră că acest sprijin de la buget este, de fapt, o investiție și nu o „pomană”, nu vorbim de un ajutor social.

“Banii respectivi se vor duce imediat în economia reală”

Vlad Macovei, președintele Asociației Forța Fermierilor, explică: „Dacă Guvernul va investi un miliard de euro în fermele din România care au fost afectate de secetă, banii respectivi se vor duce imediat în economia reală. Fermierii vor putea să își susțină cheltuielile pentru asigurarea producției agricole în 2021, mai ales că se anunță un an bun din punct de vedere agrometeorologic.

Din analiza internă noastră la nivel de asociație, investiția guvernamentală de un miliard de lei va genera, în doar câteva luni, aproximativ 4-5 miliarde de lei în producție agricolă suplimentară, adică în jur de un miliard de euro. Dacă luăm în calcul și efectul pe orizontală, cu siguranță valoarea despăgubirilor acordate vor fi recuperate, prin taxe și impozite, până la finalul acestui an. În plus, exporturile generate din plusul de producție vor putea susține balanța comercială a României și cursul de schimb leu-euro.”

Având sloganul „Agricultura în ofensivă”, Asociația Forța Fermierilor este o organizație profesională recunoscută legal, înființată în luna octombrie 2020, care militează pentru drepturile și interesele legitime ale sectorului agroalimentar din România. Asociația își propune să obțină o voce unitară a fermierilor din România, indiferent de domeniul de activitate și de mărimea fermei. Membrii Asociației Forța Fermierilor sunt fermieri activi, dinamici, de toate vârstele, din toate regiunile țării, atât din sectorul vegetal cât și zootehnic.

Obiectivele pe termen scurt ale Asociației Forța Fermierilor în dialogul cu autoritățile publice centrale sunt: acordarea despăgubirilor de secetă și transparentizarea consultărilor MADR cu mediul asociativ prin transmiterea în direct, integral, a tuturor discuțiilor, pe pagina de Facebook a MADR.