9.000 de români din 200.000 înscriși s-au retras de la vaccinare, vineri, până la ora 11:00, după ce mai multe ţări din Europa au suspendat vaccinarea cu serul anti-COVID de la AstraZeneca.

Reprezentanții Grupului de Comunicare Strategică au vorbit despre numărul de persoane care și-au anulat programările pentru vaccinare, în ultimele 24 de ore, cu serul AstraZeneca. Astfe, aceștia au explicat că din cele 200.000 de persoane înscrise, 9.000 s-au retras.

„Asta înseamnă doar un procent de 4,5%. Vaccinarea este un act benevol și au existat situații în care oamenii înscriși inițial la programare și-au mai schimbat/ amânat opțiunea și pentru celelalte tipuri de vaccin, nu doar pentru cel de la AstraZeneca”, subliniază reprezentanții GCS.

Vaccinarea cu AstraZeneca, suspendată

Este demn de menționat că mai multe ţări din Europa au suspendat vaccinarea cu serul AstraZeneca, ca măsură de precauţie, din cauza unor problemele de coagulare a sângelui apărute la unii pacienţi.

Totuși, Organizația Mondială a Sănătății (OMS) a transmis vineri, 12 martie, că „nu există niciun motiv să nu se utilizeze” vaccinul produs de companie farmaceutică anglo-suedeză AstraZeneca.

„Da, ar trebui să folosim în continuare vaccinul AstraZeneca. Nu există niciun motiv ca să nu-l folosim. Orice alertă de securitate trebuie investigată. Trebuie totuşi să ne asigurăm că studiem toate alertele atunci când distribuim vaccinuri şi trebuie să le parcurgem, dar nu există nicio indicaţie de a nu-l utiliza”, a spus Margaret Harris, purtător de cuvânt al OMS.

Bilanţ COVID-19, 12 martie

Până astăzi, 12 martie, pe teritoriul României, au fost confirmate 850.362 de cazuri de persoane infectate cu noul coronavirus (COVID – 19). 777.715 pacienți au fost declarați vindecați.

În urma testelor efectuate la nivel național, față de ultima raportare, au fost înregistrate 5.010 cazuri noi de persoane infectate cu SARS – CoV – 2 (COVID – 19), acestea fiind cazuri care nu au mai avut anterior un test pozitiv.

Distinct de cazurile nou confirmate, în urma retestării pacienților care erau deja pozitivi, 946 de persoane au fost reconfirmate pozitiv.