'Se întrevede forma finală a reglementărilor şi a reformelor structurale. Imediat ce vom avea toate informaţiile vom analiza unde ar fi cel mai bun loc pentru HSBC', a declarat luni Douglas Flint, când un investitor i-a cerut să renunţe la Londra.

După majorarea taxei pe bănci în Marea Britanie, investitorii HSBC au cerut mutarea sediului băncii din Londra. Deoarece are mai multe active decât orice altă bancă britanică, HSBC a fost cea mai afectată de taxa pe bănci, fiind nevoită să achite anul trecut 1,1 miliarde de dolari. Banca este listată la bursele din Londra şi Hong Kong, având o capitalizare de piaţă de aproape 125 miliarde de lire sterline.

O altă bancă britanică importantă, Standard Chartered Plc, realizează majoritatea profiturilor pe continentul asiatic iar acţionarii au cerut relocarea în Asia, pe fondul costurilor ridicate din Londra.

HSBC şi-a cerut recent scuze, anunţând că regretă profund practicile din trecut şi deficienţele înregistrate la banca sa privată din Elveţia, după ce a raportat un declin al profitului de 17% în 2014, la 18,7 miliarde de dolari.

Grupul britanic a explicat că recentele dezvăluiri din presă privind practicile din trecut de la banca sa privată din Elveţia, care ar fi permis unor clienţi să ascundă miliarde de dolari pentru a evita plata impozitelor, i-au reamintit 'cât de multe mai sunt de făcut' la această divizie.

Potrivit cotidianului 'Le Monde', care se bazează pe un raport realizat de International Consortium of Investigative Journalist (ICIJ), HSBC Private Bank a acceptat şi chiar a încurajat o 'fraudă gigantică la scară internaţională' care se ridică, numai în perioada noiembrie 2006 – martie 2007, la suma de 180,6 miliarde de euro, care a tranzitat prin conturile a peste 100.000 de clienţi şi 20.000 de societăţi offshore. Pe lista persoanelor ajutate de HSBC să evite plata taxelor se numără organizaţii criminale, traficanţi de arme, familii regale şi miliardari.

Raportul realizat de International Consortium of Investigative Journalist privind frauda fiscală de la HSBC arată că un număr de 219 clienţi ai băncii britanice au legătură cu România, însă doar 5% dintre aceştia au paşaport sau naţionalitate română.

În replică la informaţiile publicate în raportul ICIJ, HSBC a recunoscut că problemele au fost provocate de ambiguitatea fostelor prevederi referitoare la responsabilul pentru plata taxelor: băncile private elveţiene sau clienţii lor. Cu toate acestea, banca subliniază că a început 'o transformare radicală în 2008 pentru a evita ca serviciile sale să fie utilizate pentru neplata taxelor sau spălarea de bani', se arată într-un comunicat al băncii.

AGERPRES