România dă marea lovitură! O mâncare românească a fost înregistrată în registrul european al Specialităților Tradiționale garantate

Europarlamentarul liberal Dan Motreanu a postat pe pagina sa de Facebook un mesaj prin care anunță că salata tradițională cu icre de crap a fost înscrisă la registrul european al Specialităților Tradiționale Garantate (STG).

Acest registru este format din denumiri de produse înregistrate care sunt protejate juridic în întregul bloc comunitar. În acest fel, este asigurată respectare rețetelor și a metodelor tradiționale de fabricație.

Europarlamentarul liberal mai spune că alte opt produse alimentare românești sunt înscrise în Registrul european al produselor alimentare cu indicație geografică protejată (IGP). În același timp, există și un produs care deține denumire de origine protejată (DOP).

eAmbrosia este registrul juridic al denumirilor produselor agricole și alimentare, vinurilor, produselor vitivinicole aromatizate și băuturilor spirtoase înregistrate și protejate în întreaga UE.Registrul electronic oferă acces direct la informații cu privire la toate indicațiile geografice înregistrate, la instrumentele juridice de protecție și la caietele de sarcini ale produselor, măi spune europarlamentarul Dan Motreanu.

Comisia Europeană a confirmat aprobarea

Comisia Europeană în România a postat pe pagina oficială de Facebook un mesaj prin care confirmă că salata tradițională cu icre de crap a primit aprobarea Comisiei Europene pentru a deveni specialitate tradițională garantată în blocul comunitar.

Salata cu icre de știucă de Tulcea este un alt aliment care se alătură celor care au primit aprobarea Comisiei Europene pentru a deveni produs cu indicație geografică protejată.

Alte produse românești protejate în Uniunea Europeană sunt:

  • Telemeaua de Sibiu
  • Cârnații de Pleșcoi
  • Scrumbia de Dunăre afumată
  • Novacul afumat din Țara Bârsei
  • Telemeaua de Ibănești
  • Salamul de Sibiu
  • Magiunul de prune de Topoloveni
  • Cașcavalul de Săveni

Sursă foto: Dreamstime