O lege inițiată de șapte parlamentari, majoritatea de la ALDE, partid aflat la guvernare, ar putea bloca exploatarea resurselor de petrol și gaze ale României. Informația a fost lansată de portalul de specialitate www.e-nergia.ro, care face și legătura cu gigantul rus Gazprom, dar și cu o mare companie italiană care exploatează zone mari de teren agricol, în Banat.

Pe scurt, legea, care a ieșit de pe traseul legislativ anul trecut după ce a primit avize negative de la toate comisiile pe unde a trecut, prevede că cei care exploatează vor trebui să facă contracte nu doar cu statul român (proprietarul resurselor) ci și cu proprietarul pâmntului unde se vor instala utilajele. Această prevedere, motivată de inițiatori ca un beneficiu pentru cetățenii români, va face aproape imposibilă exploatarea în condiții legale, după cum afirmă mai mulți petroliști. Va fi o problemă nu doar cu costurile suplimentare redevențelor ci și cu procedura în sine, care va fi extrem de greoaie.  România își asigură aproximativ 40% din consumul de petrol și peste 75% din cel de gaze din producția internă. Alternativa sunt importurile, majoritatea din Rusia sau spațiul ex sovietic.

Legea reintră mâine pe traseul legislativ, în ciuda vechilor avize negative, în comisia de industrii a Camerei Deputaților.

De câștigat ar putea avea cel puțin două mari companii, ambele în legături cu unul dintre inițiatorii proiectului, senator ALDE de Timiș.

Detalii pe www.e-nergia.ro