În primăvara lui 2008, Elvis Ionel Uţă a contractat de la Volksbank România un credit cu ipotecă în valoare de aproape 100.000 CHF. În octombrie 2011, după apariția OUG nr. 50/2010 și în contextul în care întâmpina dificultăți la plata ratelor, clientul a solicitat băncii să-i restructureze creditul și să elimine comisionul de risc. Banca a acceptat să negocieze cu clientul și chiar să-i rescadențeze creditul astfel încât ratele lunare să fie mai mici. În aceste condiţii, cele două parți au încheiat, la sfârșitul lunii octombrie 2011, un act adițional prin care sunt implementate noile condiții ale creditului.

O lună mai târziu, Elvis dă banca în judecată. În cererea înregistrată pe 11 noiembrie 2011 la Judecătoria Râmnicu Vâlcea, clientul solicită instanței să constate caracterul abuziv al clauzei privind comisionul de risc din convenția inițială de credit, să constate nulitatea acestei clauze și să dispună restituirea sumelor percepute cu titlu de comision de risc.

Instanța s-a pronunțat la sfârșitul lunii noiembrie 2012 în acest dosar (14956/288/2011). Prin sentință, este constatat caracterul abuziv al clauzei privind comisionul de risc, însă judecătoarea optează, în temeiul dispoziţiilor Legii nr. 193/2000, pentru o sancțiune mult mai drastică: anularea întregului contract. Adică, îl obligă pe Elvis să returneze tot creditul.

“Ca urmare a acestei decizii, contractul de credit este anulat, iar părțile trebuie aduse în situația anterioară semnării contractului. Asta presupune ca debitorul să returneze integral creditul. Când a dat banca în judecată, clientul probabil că nu a avut în vedere o astfel de consecinţă. Sentința este cu executare.”, declară Mihai Kehaiyan, avocatul care a reprezentat Volkbank România.
Procesul nu este tranşat definitiv, Elvis având posibilitatea să facă apel.