Dragoş Pătraru, realizatorul şi prezentatorul „Starea naţiei”, a devoalat pe Facebook că a primit mai multe mesaje de ameninţare. Acestea au venit din partea unei persoane care îi urmărește emisiunea de la Prima TV. Mai mult chiar, cel care a lansat cuvintele înfricoșăroare nu şi-a ascuns indetitatea.

Ameninţări primim noi, cei de la Starea naţiei, în fiecare zi”, a scris Pătraru marţi seară. „Am învăţat să trăim cu ameninţările şi să nu le băgăm prea mult în seamă, la fel cum am învăţat să trăim cu găleţile de lături pe care unii şi alţii ni le varsă în cap de dimineaţa până seara. Le consider pe toate parte din meserie, mai ales acum, când tehnologia a pus câte o portavoce în mâna fiecăruia. Până la urmă, vorbim despre lucruri pe care alţii nu le vor spuse, cam cu asta se ocupă jurnaliştii. Restul e PR”, a scris Pătraru.

El a trecut în revistă numeroasele ameninţări primite de-a lungul timpului, mai mult sau mai puţin explicit, din partea unor poliţişti, procurori, şefi de parchete locale, judecători, politicieni, şefi de ANAF, oameni din SRI şi apropiaţi ai acestora, de la cămătari, proxeneţi, primari, consilieri, parlamentari, preoţi şi alţi oameni ai bisericii, de la enoriaşi şi oficiali ai guvernului.

Pătraru, despre episoadele în care a fost amenințat

„Soţia mea a fost dată afară ilegal de la serviciu, acum aproape 20 de ani, la ordinul politic al PSD. Am plecat de la televiziuni după ce patronii acestora au fost somaţi să oprească emisiunea sau cel puţin aşa mi s-a spus mie. Am plecat de la televiziunea publică pentru că s-a dat ordin politic să fim daţi afară (de două ori, da, atât de idiot sunt!)”, a mai scris el. „Toate astea fac şi ele parte tot din meserie. Câtă vreme atât de mulţi oameni se uită la ceea ce facem noi cu emisiunea asta vom continua să sancţionăm derapajele, indiferent de zona din care provin ele, punându-ne de fiecare dată puterea în cap”.

Însă marţi, pe telefonul de serviciu, el a primit „o ameninţare diferită faţă de toate celelalte”. Acesta a venit de la o persoană care nu şi-a ascuns identitatea. În plus, „pare a avea nu doar motivaţia necesară, ci şi mijloacele prin care să pună ameninţarea în practică”.

Detalii despre cel care a lansat mesajele cutremurătoare

„După cum am constatat din istoricul mesajelor, omul e fan al emisiunii, a venit la redacţie să facă poză cu mine, chiar a donat ceva produse pentru un caz de la «Ceasul bun». Apoi, când am avut la emisiune un subiect despre arme, ne-a povestit despre ale lui şi despre câte arme ilegale sunt în Maramureş. Şi cum dacă trimitem mascaţii după el îi aşteaptă fără frică, pentru că moartea este ceva natural. Ba, ne zicea să le transmitem mascaţilor să fie pregătiţi să moară, pentru că acolo unde este el nici Dumnezeu nu poate face legea. Am ignorat mesajele, cum facem cu alte zeci de felul ăsta zilnic”.

Marţi au venit alte ameninţări, precum: „«Vreţi să muriţi aşa precum Charlie Hebdo? Sunteţi pregătiţi pentru un Charlie Hebdo de România? Când o să vă spânzurăm să nu mă întrebaţi de ce»”, ”Pregătițivă să nu ziceți că nu ați fost avertizați.” (ar fi fost culmea să știe unde să pună cratimă, nu?)”, a comentat Dragoș Pătraru.

„După ce ne-am sfătuit în redacție, am decis că depunem totuși o plângere la Poliție, la Otopeni, pentru că aici avem acum activitatea cu emisiunea. Îmi spunea un prieten tot din presă că a depus o plângere pentru o amenințare asemănătoare de un an și jumătate. Nu a primit niciodată vreun răspuns, deși și acolo autorul era identificat. Acum, na, România, cum ne-o fi norocul. Râdem amar și de treaba asta, la Starea nației. Pe Prima TV. De la 22,30. Să vă fie bine!”, a conchis vedeta TV.