Un simbol al Italiei și-a realizat ultimul zbor. Alitalia se retrage după 75 de ani

Zborul a fost efectuat înainte ca activitatea sa să fie preluată de succesoarea sa mai mică Italia Trasporto Aereo (ITA), conform reuters.com

Avionul, preferat în mod tradiţional de pontifi, vedete şi elita politică italiană, a fost condusă de administratori numiţi de stat din 2017, pentru a evita să fie lichidată.

Alitalia a aterizat la Roma la ora 21:00 GMT

Un zbor de seară din capitala Sardiniei, Cagliari, a aterizat la Roma la ora 21:00 GMT, marcând astfel finalul operatorului aerian fondat în 1946, după o serie de restructurări şi schimbări de proprietari.

Potrivit sursei menționate, compania a fost profitabilă un singur an în acest secol, iar guvernul a salvat-o de mai multe ori. În acest proces, au fost cheltuiți peste 8 miliarde de euro în numai trei ani.

Guvernul italian va investi 1,35 miliarde de euro în noua companie

Noua companie, Italia Trasporto Aereo (ITA), în care guvernul va investi 1,35 miliarde de euro pe parcursul a trei ani, va începe activitatea cu 52 de avioane şi 2.800 de angajaţi, comparativ cu circa 110 avioane şi o forţă de muncă de 10.000 de angajaţi în cazul Alitalia.

Noul operator trebuie să fie profitabil până la sfârşitul actualului plan de afaceri 2021-2025, conform acordului negociat cu Comisia Europeană. Totodată, noul operator negociază să cumpere brandul Alitalia.

În ce stare se află Italia în momentul de față?

Amintim că Italia va deveni prima ţară din Europa care îi va obliga pe toţi lucrătorii, inclusiv cei din companiile aeriene, să poarte certificatul verde, în efortul de a accelera vaccinările şi de a elimina infecţiile cu coronavirus.

Drept răspuns, mii de oameni au manifestat în centrul Romei faţă de măsura Guvernului de a implementa certificatul verde pentru COVID-19 obligatoriu pentru toţi angajații.

Unii dintre protestatari au încercat să treacă de cordoanele de poliţişti pentru a ajunge la biroul din centrul oraşului al premierului Mario Draghi. Un alt incident a fost când un grup separat a încercat să intre în sediul principalului sindicat din Italia, CGIL.