În primul rând, pentru Cernica, este vorba de servicii de proiectare și execuție a unei unități de compostare a biodeșeurilor, pentru transformarea lor în îngrășământ, care costă 5,2 milioane de lei. Aceste lucrări se vor face pe terenul pe care, aparent, compania municipală îl deține în localitate, după cum se arată în descrierea licitației din SICAP.

“Realizarea bazei materiale a unității de compostare a biodeșeurilor vegetale: împrejmuire, utilități, platformă, hală închisă, spațiu administrativ, tehnic și depozitare combustibil / echipamente, hală acoperită deschisă anexată și hală închisă pentru linie de ambalare compost. Lucrările de investiţii vor fi realizate în totalitate pe terenul aparținând Companiei Municipale Întreținerea Arborilor și Spațiului Verde București”, arată anunțul încărcat în platforma electronică.

În al doilea rând, CMIASVB se duce în Călărași pentru a crea o pepinieră de puieți pentru plante ornamentale. Asistență tehnică proiectant și execuție lucrări aferente proiectului: „PEPINIERĂ PENTRU PRODUCEREA PLANTELOR ORNAMENTALE ÎN SISTEM ACOPERIT (SERE) ȘI ÎN SISTEM DESCOPERIT, ÎN LOCALITATEA FRUMUȘANI”. În Frumușani, este vorba de un poriect complex, care se va derula, de asemenea, pe un teren care aparține acestei companii a Bucureștiului.

“Realizarea bazei materiale: spații acoperite – 3 sere x 1000 mp, teren în suprafaţă de 5 ha, echipate cu utilităţi și sistem de irigaţii, spațiu tehnico-administrativ (centrală termică / electrică, atelier, sală de lucru, magazie de unelte şi materiale de folosinţă curentă, laborator de analize, vestiar şi grup sanitar) și dotarea cu pepinierei utilaje: tractoare, motocultoare, maşini tractate precum: maşini de trasat rigole înguste, maşini de răspândit nisipul în strat continuu, maşini de plantat, maşini de săpat gropi de plantare, maşini de săpat şanţuri înguste, echipamente şi maşini pentru scoaterea materialului săditor”, se arată în SICAP.

Ambele contracte licitate de compania în cauză sunt susținute din fonduri proprii. Proveniența lor este neclară, având în vedere că toate companiile municipale nu au primit fonduri de la bugetul consolidat al Bucureștiului(ca în mandatul Gabrielei Firea) – de altfel bugetul 2021 nici nu a fost încă votat, fiind de presupus că au bani din lucrările efectuate anii trecuți.

Potrivit paginii proprii de Facebook, CMIASV lucrează, de la începutul lunii aprilie, și în Sibiu, unde transplantează arbori. “În această perioadă ne aflăm la Sibiu, unde, odată cu începerea lucrărilor privind prima arteră smart a acestui oraş, operaţiunile au debutat prioritar cu protejarea vegetaţiei existente”, spun reprezentanții firmei.

Nu există mențiuni recente, pe pagina proprie de Facebook https://www.facebook.com/CMIASVB sau prin intermediul unor communicate, a unor lucrări efectuate în București. Practic, compania municipală a Bucureștiului lucrează oriunde, dar nu în București.

Prin urmare, în aceste zile vor fi transplantați 60 de arbori cu ajutorul unui utilaj special, menit să protejeze rădăcinile în siguranţă, fără a deteriora nimic din componentele lor. Suntem mândri că deţinem acest utilaj, singurul din ţară de aceste dimensiuni, fiind şi pentru prima dată când se foloseşte în România.”

Cele 22 de companii municipale înființate în mandatul fostului edil au fost în centrul unor nesfârșite controverse privind eficiența, legalitatea și oportunitatea lor. Liberalul Nicușor Dan, care a câștigat Primăria Bucureștiului, anul trecut, a promis că le va desființa pe aproape toate și că va transfera activitățile și paerte din angajați la administrațiile municipale. Deocamdată însă, nu s-a întâmplat nimic în acest sens.