„Solicitarea vizează un presupus eşec al Litasco S.A. de a furniza cantităţile contractuale de marfă convenite în contractele pe termen lung convenite de cele două companii” a precizat Palmali într-un comunicat de presă. Palmali adaugă că dosarul implică „încălcarea unor obligaţii contractuale în valoare de până la două miliarde de dolari plus dobânzi şi costuri”, fără a oferi alte detalii. 

Palmali, companie controlată de miliardarul turco-azer Mubariz Mansimov, este una din cele mai mari companii de shipping din regiunea Mării Caspice. 

La finele lunii trecute, o seri de surse din industria de trading au declarat pentru Reuters că Lukoil analizează posibilitatea vânzării diviziei sale elveţiene Litasco, din cauză că noile sancţiuni impuse Rusiei de SUA vor îngreuna capacitatea acestui trader de energie cu sediul la Geneva de a strânge noi fonduri. 

Înfiinţat în anul 2000, Litasco a fost unul dintre cei mai de succes traderi cu petrol rusesc în ultimul deceniu. Firma elveţiană se concentrează pe vânzarea de ţiţei şi produse petroliere Lukoil la nivel global, deservind rafinăriile din Europa ale grupului şi creând valoare adăugată prin trading. În ultimii ani contractele cu terţe părţi au crescut semnificativ, astfel că activitatea Litasco s-a extins în SUA, Asia şi Africa. 

La începutul acestui an, directorul general de la Litasco a declarat că în 2016 compania a vândut zilnic 3,2 milioane barili de ţiţei şi produse petroliere, ceea ce o pune pe picior de egalitate cu rivali precum Mercuria sau Gunvor, fiind devansată doar de primele trei mari firme de trading din lume, Vitol, Glencore şi Trafigura. 

Lukoil este al doilea mare producător de ţiţei din Rusia, cu rezerve dovedite de hidrocarburi care se ridică la aproximativ 1,3% din rezervele globale. Lukoil România este unul dintre liderii pieţei petroliere româneşti, având o cotă de aproximativ 20% din piaţa totală de produse petroliere din România. În prezent, compania Lukoil România deţine rafinăria Petrotel şi comercializează carburanţi printr-o reţea de 300 de staţii de distribuţie. 
Sursa: Agerpres