În ziua de azi, securitatea nucleară este prioritatea absolută, toate măsurile standardele la nivel internațional, misiunile de evaluare și planurile de investiții fiind direcționate către asigurarea și menținerea unui nivel înat de securitate nucleară, conform E-nergia.ro.

Serialul Cernobîl, realizat de HBO în co-producţie cu cei de la Sky a avut un succes enorm în toată lumea şi a readus în atenţia publicului riscurile centralelor nucleare şi dimensiunile celui mai mare dezastru nuclear din istoria omenirii – Cernobîl 1986.

Cauzele accidentului de la Cernobîl sunt multiple: o defecțiune de proiectare, cultura de securitate aproape inexistentă și eroare umană, care împreună au determinat o creștere necontrolată de putere de putere care a distrus zona activă a reactorului și a dus la contaminare radiocativă. Nu este posibil ca un astfel de accident să mai aibă loc, cu atât mai puțin la o centrală care utilizează o tehnologie robustă cum este CANDU, confirmată în mod repetat prin numeroase evaluări independente și care de-a lungul timpului nu a avut niciun fel de accident în operare.

Diferentele dintre reactoarele CANDU si RBMK sunt uriașe. Apărarea în adâncime specifică reactoarelor CANDU înseamnă de fapt o abordare fundamentală a securității nucleare din perspectiva proiectului, construcției, operării. Această abordare limitează probabilitatea de apariție a unui accident și minimizează efectele asupra populației și mediului în cazul puțin probabil al unui accident.