Medici din Anglia sunt îngrijoraţi din cauza intensificării unei infecţii care se transmite sexual şi care cauzează necroze la nivelul părţilor genitale, relatează Yahoo News. 

După sifilis, gonoree şi chlamydia, granulomul inghinal – denumit şi donovanoza – provoacă îngrijorări.

Această infecţie cu transmitere sexuală, cauzată de bacteria Klebsiella Granulomatis, provoacă leziuni pe părţile genitale ale persoanelor care o contractează.

Din cauza unor simptome neobișnuite, infecţia a fost supranumită ”mâncătoare de carne”.

Tabloidul The Sun a publicat date oficiale, potrivit cărora 19 cazuri au fost înregistrate în 2016, 30 în 2019, o scădere în 2020, probabil din cauza carantinei, şi o creştere în 2021.

”Aceste date sugerează că donovanoza, care era considerată anterior limitată la locuri precum India, Brazilia şi Noua Guinee, este tot mai frecevntă în Regatul Unit”, avertizează doctorul obstetrician şi ginecolog Shree Datta.

Care sunt simptomele?

Simptomele apar de obicei la una până la 12 săptămâni de la infectare.

”Primul simptom este apariţia unui nodul roşu şi dureros care se lărgeşte uşor şi formează o masă rotundă, în relief (granulom)”, declară Manuel MSD.

După ce se rupe granulomul apare o ulceraţie care miroase urât, în apropiere de penis, scrot sau zona inghinală la bărbaţi sau în apropiere de vulvă sau de vagin la femei.

Părţi ale feţei sau feselor pot fi afectate.

Un pacient infectat şi diagnosticat poate fi înfrijit cu un tratament antibiotic. Starea bolnavului se poate îmbunătăţi într-o săptămână, însă leziunile pot reapărea.

Infecția poate cauza moartea purtătorului

Netratată, infecţia poate cauza moartea purtătorului.

Dr. Melinda Pettigrew, profesor de epidemiologie la Yale School of Public Health, a spus că vede boala ca pe o „îngrijorare la scară mică în acest moment”.

„Donovanoza este încă extrem de rară”, a declarat Pettigrew pentru USA TODAY.

„Dar orice creștere a numărului este potențial îngrijorătoare. Infecțiile cu transmitere sexuală sunt adesea nediagnosticate și pot exista infecții netratate, astfel încât numărul real ar putea fi mai mare”.

Potrivit studiilor, donovanoza este mai frecventă la bărbați decât la femei.

Dr. Karan Raj a spus recent, într-un videoclip pe TikTok, că potențiala creștere a infectării în Marea Britanie este „terifiantă”, determinând utilizatorii rețelelor sociale să-și exprime teama față boală.