În plină pandemie de COVOD, o boală perfidă face prăpăd în lume. Este vorba de demență, iar cauzele care duc la ea sunt obezitatea, îmbătrânirea populației sau fumatul. Specialiștii au atras atenția că numărul cazurilor de demență se va tripla în întreaga lume până în 2050.

Până în acel an, peste 153 de milioane de persoane ar putea suferi de demență, în creștere de la 57 de milioane în 2019, avertizează experții. Creșterea preconizată se datorează în mare parte îmbătrânirii și creșterii populației.

Potrivit explicațiilor date de cercetători în revista The Lancet Public Health, stilul de viață nesănătos contribuie, de asemenea, la acest fenomen. Factorii de risc care trebuie abordați de urgență și care reprezintă peste șase milioane din creșterea preconizată includ ratele ridicate de fumat, obezitatea și diabetul, spun ei.

Demența, a șaptea cauză principală de deces la nivel mondial

Studiul, care analizează 195 de țări, are ca scop să ofere guvernelor o idee despre resursele și sprijinul de care ar putea fi nevoie și despre acțiunile care ar putea fi utile. Demența este deja a șaptea cauză principală de deces la nivel mondial și una dintre principalele cauze de handicap și dependență în rândul persoanelor în vârstă. Dar nu este o fatalitate. Cercetătorii atrag atenția asupra importanței îmbunătățirii accesului la educație în țările din întreaga lume și spun că cifra pe care au proiectat-o pentru 2050 a fost deja ajustată în jos cu 6,2 milioane de persoane, pe baza a ceea ce se așteaptă să se întâmple în acest domeniu.

Aceștia sunt mai puțin optimiști în ceea ce privește efectele obezității, ale glicemiei ridicate și ale fumatului și au luat deja în calcul un plus de șapte milioane de cazuri în 2050 legate de aceste cauze.

Cum poți să previi această boală perfidă

Autorul principal, Emma Nichols, de la Institutul pentru Metrici și Evaluare în Sănătate, de la Universitatea din Washington, SUA, a explicat că trebuie să ne concentrăm mai mult pe prevenirea și controlul factorilor de risc înainte ca aceștia să ducă la demență.

„Chiar și progrese modeste în prevenirea demenței sau în întârzierea progresiei acesteia ar aduce dividende remarcabile. Pentru a avea cel mai mare impact, trebuie să reducem expunerea la principalii factori de risc din fiecare țară. Pentru cei mai mulți, acest lucru înseamnă extinderea unor programe adecvate la nivel local, cu costuri reduse, care să sprijine o alimentație mai sănătoasă, mai multă mișcare, renunțarea la fumat și un acces mai bun la educație.”, a spus Emma Nichols.

Numărul cazurilor va crește radical

Studiul prezice că numărul cazurilor va crește în estul Africii subsahariene, de la aproape 660.000 la peste trei milioane – în principal din cauza creșterii demografice. Și Africa de Nord și în Orientul Mijlociu va ajunge de la aproape trei milioane la aproape 14 milioane.

În regiunea Asia-Pacific cu venituri mai mari, numărul cazurilor va crește de la 4-8 milioane la 7-4 milioane. Europa de Vest va avea și ea probleme mari, cazurile urmând să crească de la aproape opt milioane la aproape 14 milioane. În Regatul Unit, se vor înregistra de la puțin peste 907.000 la aproape 1,6 milioane de persoane.