O nouă analiză leagă infectarea cu Covid-19 de o afecțiune neurologică rară. Este vorba de mielita transversă acută (ATM), o inflamație a măduvei spinării care poate provoca durere, paralizie și probleme senzoriale.

Această afecțiune a fost identificată la 43 de persoane infectate cu COVID-19 din 21 de țări, inclusiv la 3 copii cu vârste cuprinsă între 3 – 14 ani, potrivit Sciencealert.

În aceste 43 de cazuri, s-a constatat că leziunile măduvei spinării duc la tetraplegie și paraplegie, cu alte probleme asociate, inclusiv pierderea controlului vezicii urinare.

Echipa a constatat că trei cazuri de ATM au apărut în studiile de la vaccinul AstraZeneca. În timp ce fiecare a fost investigat, cercetătorii notează în acest studiu că ar putea oferi un indiciu cu privire la mecanismele imune.

Într-un anumit an, incidența ATM este estimată la doar 1,34-4,6 cazuri pe milion de persoane. În schimb, în ultimele 10 luni, incidența ATM numai la pacienții cu COVID-19 a ajuns de 0,5 cazuri pe milion, declanșând un semnal de alarmă.

„Am descoperit că ATM este o complicație neurologică neobișnuită a COVID-19”, scriu cercetătorii. Cele mai multe cazuri, 68% pot indica complicații neurologice post-infecțioase mediate de răspunsul gazdei la virus.

„Patogeneza ATM rămâne necunoscută, dar se poate presupune că antigenele SARS-CoV-2, probabil prezente și în vaccinul AZD1222 COVID-19 sau în adjuvantul său pentru adenovirusul de cimpanzeu, pot induce mecanisme imune care conduc la mielită”, scriu ei.

Concluzille studiului se adaugă la ceea ce se știe deja în privința unor complicații neurologice asociate COVID-19, cum ar fi un efect persistent de „ceață cerebrală”.

Studiile ulterioare ar trebui să ajute la găsirea mai multor răspunsuri și a antigenelor, dar este un nou semnal că suntem încă departe de a înțelege tot ceea ce aduce COVID-19, spun autorii.