Scandalul AstraZeneca ia în Franța o turnură penală! Franța a declarat că are deplină încredere în vaccinul AstraZeneca pentru cei peste 55 de ani.

Totuși, decesele au survenit în cazul unor persoane tinere. Ministrul Sănătății francez continuă să garanteze pentru siguranța vaccinului.

Scandalul AstraZeneca ia în Franța o turnură penală! Plângeri în trei orașe

Procurorii de la Paris au început o anchetă pentru ”omor involuntar” în trei cazuri separate de decese ale unor persoane cărora li s-a administrat vaccinul AstraZeneca, au declarat miercuri autoritățile franceze.

Procurorii specializați în conducerea investigațiilor complexe asupra produselor de sănătate au intervenit în urma plângerilor depuse la Toulouse, Paris și Nantes.

Investigațiile inițiale au fost efectuate de procurorii regionali.

Potrivit Procuraturii din Paris, reclamanții acuză un rol cauzal al vaccinului AstraZeneca în moartea a trei persoane.

”Am mers mai întâi la procurorii locali pentru autopsii și apoi le-am cerut să transfere dosarul la Paris”, a declarat pentru AFP Etienne Boittin, avocatul reclamanților, potrivit newsweek.ro.

La Nantes, un student la medicină în vârstă de 26 de ani a murit brusc în urma unui cheag de sânge la creier, la 18 martie, la doar câteva zile după ce a fost vaccinat cu AstraZeneca.

Procurorii au în lucru nu mai puțin de 15 cazuri

Cazul din Toulouse este al unei asistente sociale, în vârstă de 38 de ani, care a murit și ea din cauza unui cheag de sânge, sănătatea ei deteriorându-se brusc după ce a fost vaccinată.

Boittin a declarat că se ocupă de 15 cazuri, aflate în diferite stadii de lucru, de persoane care au murit în Franța după ce au fost vaccinate cu AstraZeneca, marea majoritate dintre acestea având vârsta sub 60 de ani.

Autoritatea Națională din domeniul sănătății din Franța a spus luna trecută că vaccinul AstraZeneca ar trebui administrat numai celor cu vârsta de peste 55 de ani, din cauza raportărilor de cheaguri de sânge potențial mortale la un număr foarte mic de tineri vaccinați.

Autoritățile au mai precizat că persoanele sub 55 de ani care au primit o doză de vaccin AstraZeneca ar trebui să facă rapel cu vaccin de la un alt producător.

Cu toate acestea, Franța a declarat că are deplină încredere în vaccinul AstraZeneca pentru cei peste 55 de ani.

”Aveți de 50 de ori mai multe șanse de a suferi de un cheag de sânge dacă traversați Atlanticul cu avionul decât dacă sunteți vaccinați cu AstraZeneca. Vaccinurile ne protejează de Covid-19″, a declarat ministrul Sănătății, Olivier Veran.