Legătura dintre acest vaccin și cheagurile de sânge

Agenţia Europeană a Medicamentului a anunţat marţi, 20 aprilie, că este necesar ca Johnson &Johnson să avertizeze cu privire la formarea unor cheaguri de sânge în urma vaccinării cu vaccinul anti-COVID J&J, pe care le consideră „efecte foarte rare ale vaccinului” laboratorului american, relatează The Associated Press.

Johnson&Johson şi-a oprit săptămâna trecută desfăşurarea vaccinului în Europa, după ce Agenţia americană a medicamentuui (FDA) a oprit temporar vaccinarea cu acest vaccin, din cauza descoperirii a şase cazuri de formare a unor cheaguri de sânge şi unui deces, după vaccinarea a aproape şapte milioane de oameni.

EMA a reafirmat că vaccinul este sigur şi eficient

EMA a reafirmat că vaccinul Janssen, o filială a Johnson&Johnson este sigur şi eficient. Însă stabileşte că formarea unor cheaguri de sânge este necesar să fie adăugată estectelor secundare rare ale acestui vaccin.

Johnson&Johnson urma să livreze UE 55 de milioane de doze de vaccin în al doilea trimestru. EMA precizează că analizează toate probele din Statele Unite, cu privire la opt cazuri grave şi rare, inclusiv unul mortal, de formarea a unor cheaguri de sânge şi o scădere a nivelului trombocitelor.

Johnson & Johnson a oprit producția de vaccinuri

Autoritățile din SUA au decis să oprească producția de vaccinuri într-o fabrică Johnson & Johnson. Agenţia pentru Alimente şi Medicamente (FDA) a descoperit peste 15 milioane de doze care prezentau probleme de fabricaţie. Vaccinarea cu serul produs de Johnson & Johnson a fost sistată în America după ce s-a descoperit că există o legătură între apariția trombozelor și imunizarea cu Johnson & Johnson.

Johnson & Johnson este una dintre cele mai mari companii din industria farmaceutică. Gigantul Big Pharma a anunțat într-un comunicat că într-o fabrică din Baltimore (statul Maryland) a fost descoperit un lot de doze de vaccinuri „care nu erau conforme cu standardele de calitate”.

Se pare că fabrica din Baltimore nu ar fi operată direct de Johnson & Johnson. Administrarea ei intră în sarcina companiei Emergent BioSolutions Reprezentanţii grupului Johnson & Johnson nu au precizat cantitatea de doze cu probleme. Totuși, se pare că ar fi vorba despre un lot ce conţinea 15 milioane de doze de vaccin, relatează The New York Times.

Emergent BioSolutions a oprit producția doar la intervenția FDA. În acest sens, șefii companiei au transmis un dosar către Securities and Exchange Commission, o organizaţie federală care controlează pieţele financiare. Documentele  remise agenților federali subliniază faptul că FDA a cerut pe 16 aprilie o pauză în producţia de vaccinuri realizate în fabrica din Baltimore.

„Pe 16 aprilie 2021, la cererea FDA, Emergent BioSolutions a acceptat să nu demareze producţia pentru noi loturi de material farmaceutic în fabrica sa din Bayview şi să izoleze materialul existent deja produs, în aşteptarea finalizării inspecţiei şi a corectării  dezvăluite în urma constatărilor”, se afirmă în respectivul document.

Sursă foto: Dreamstime