Anunț de ultimă oră pentru persoanele care s-au vaccinat cu serul produs de AstraZeneca și Johnson&Johnson. Un comitet de siguranță al Agenției Europene pentru Medicamente, EMA, vine cu o serie de recomandări.

Mai exact, potrivit Reuters, EMA recomandă adăugarea unei noi afecțiuni printre efectele adverse ale vaccinului anti-COVID de la AstraZeneca. Este vorba despre o afecțiune rară la nivelul măduvei spinării, numită mielita transversă.

În același timp, tot în cursul zilei de vineri, EMA a recomandat același avertisment și în cazul persoanelor care au fost imunizate cu serul unic produs de Johnson & Johnson.

De menționat este faptul că această afecțiune nu este discutată acum pentru prima oară. O recomandare similară din partea EMA a fost formulată prima dată anul trecut, în luna noiembrie.

În ceea ce privește severitatea bolii care poate apărea după imunizare, mielita transversă reprezintă o inflamație a măduvei spinării și poate provoca slăbiciune la nivelul brațelor sau picioarelor și probleme senzoriale, după cum poate afecta și funcționarea vezicii urinare sau a intestinului.

Referitor la precizările făcute de EMA, în urma unor analize amănunțite, comitetul Agenției Europene a ajuns la concluzia că într-adevăr, există o relație de cauzalitate între aceste două vaccinuri și mielita transversă.

Problemele vaccinului AstraZeneca

Sursa citată reamintește faptul că în ultima perioadă vaccinul AstraZeneca a întâmpinat nenumărate probleme. Printre acestea se numără inclusiv întârzieri de producție și anchete ale autorităților naționale de reglementare, în urma înmulțirii cazurilor de cheaguri de sânge coroborate cu un număr scăzut de trombocite (tromboză asociată cu trombocitopenie).

Din acest motiv, mai multe state au oprit administrarea acestui vaccin. De asemenea, trebuie menționat și cazul din Austria, când o asistentă în vârstă de 49 de ani a decedat din cauza unor probleme grave de coagulare a sângelui după ce a fost injectată cu produsul AstraZeneca.

Totodată, o altă asistentă de 35 de ani, care a primit vaccin din acelaşi lot, ABV 5300, a făcut embolie pulmonară și se afla la acel moment în perioadă de convalescență,  ambele cazuri fiiind înregistrate în localitatea Zwettl, la nord-vest de Viena.

Această întâmplare a făcut ca Austria să suspende ulterior vaccinarea cu AstraZeneca în primăvara anului trecut. După Austria a urmat și Italia, dar și alte țări europene, care din cauza temerilor reacțiilor adverse provocate de vaccin au preferat să stopeze imunizarea cu acest tip de ser.