Anunțul momentului despre vaccinarea copiilor! Toți părinții trebuie să știe. Alexandru Rafila a spus-o ferm

În cadrul unei conferințe de presă susținută în cursul zilei de vineri, ministrul Sănătății, Alexandru Rafila, a precizat că instituția pe care o conduce a pus la dispoziția părinților un ghid privind vaccinarea copiilor cu vârsta între 5 și 11 ani.

De asemenea, Alexandru Rafila a spus că acești elevi nu vor fi obligați să se vaccineze, adăugând că accesul elevilor la învățământ nu va fi restricționat în funcție de vaccinare.

“Încurajăm părinţii să vaccineze copiii. Am pus la dispoziţie un ghid cu răspunsuri şi întrebări referitoare la vaccinarea copiilor cu vârsta cuprinsă între 5 şi 11 ani. Oferim întregul sprijin, domnul doctor Gheorghiţă v-a informat despre modul în care se va desfăşura din punct de vedere logistic campania de vaccinare.  Am pus, ca şi Minister al Sănătăţii, la dispoziţie toate informaţiile părinţilor şi e un material extrem de bun făcut de medici pediatrii cu mare experienţă care au îngrijit copii COVID în această perioadă. Dar în niciun caz nu o să legăm, cum există speculaţii în social media, referitor la obligativitatea vaccinării la copii, nu s-a pus problema asta şi, de asemenea, nu pus niciun fel problema restricţionării accesul la învăţământ în funcţie de vaccinare. E un lucru la care nici măcar nu ne-am gândit”, a explicat ministrul Alexandru Rafila.

Vaccinarea copiilor începe pe 26 ianuarie

Vaccinarea copiilor cu vârsta între 5 și 11 ani se va face din 26 ianuarie, în timp ce pe platforma informatică deja se pot face programări. De asemenea, vaccinarea se poate face și mergând direct la un centru. În ceea ce privește serurile folosite, este vorba despre cel produs de Pfizer.

„Pentru protecția împotriva COVID-19 și limitarea complicațiilor generate de infecția cu SARS-CoV-2, Comitetul Național de Coordonare a Activităților privind Vaccinarea împotriva COVID-19 (CNCAV) informează asupra modalităților de administrare a vaccinului Comirnaty-Pfizer/ BioNTech împotriva COVID-19, pentru grupa de vârstă 5 – 11 ani, începând cu data de 26 ianuarie 2022. Astăzi, 13 ianuarie a.c, cu sprijinul Serviciului de Telecomunicații Speciale, platforma de programare permite programarea copiilor cu vârste între 5 și 11 ani, pentru data de 26 ianuarie”, transmite CNCAV.

În ceea ce privește modul de programare al copiilor, acest lucru poate fi făcut doar de către părinți sau de reprezentanții legali acestora în platforma cu denumirea P_Ped. Pe de altă parte, CNCAV anunță că vaccinarea va putea fi realizată și fără programare, la cabinetele centrelor de vaccinare dedicate copiilor sau în cabinetele medicilor de familie care au solicitat doze pediatrice, pe tot parcursul programului de lucru.

CNCAV mai anunță că Registrul Electronic Național al Vaccinărilor (RENV) este optimizat și permite procesarea datelor pentru această categorie eligibilă la vaccinare. Totodată, ptrivit sursei citate, pentru ca un copil să fie imunizat este nevoie de acordarea consimțământului informat de către părinți sau de către reprezentantul legal al minorului și efectuarea triajului medical prin completarea chestionarului de triaj dedicat copiilor.