Președintele PNL Florin Cîțu a declarat joi, la Antena 3, că pregătirile sanitare pentru valul al cincilea trebuie să fie transparente în contextul în care rata de vaccinare a populației este în scădere, iar numărul de cazuri depistate este în creștere. La începutul anului 2022 am trecut de pragul de 8 milioane de români vaccinați, dintre care aproape 2,2 milioane cu doza a treia, însă Florin Cîțu pare a fi preocupat la momentul actual de modul în care PSD gestionează portofoliul Sănătății.

El nu este 100% sigur că România este pregătită pentru valul 5, iar acest lucru a fost lăsat să se înțeleagă prin răspunsul său: „Depinde la ce indicatori ne uităm. Dacă ne uităm la rata de infectare, am putea spune că nu. Mă îngrijorează că partenerii din coaliție spuneau că știu foarte bine cum să crească rata de vaccinare, dar eu văd că rata de vaccinare scade. Când erau în opoziție aveau tot felul de soluții care azi nu funcționează. Aș vrea să vină să explice mai mult, în coaliție”, mărturisește fostul premier.

Valul 5 al pandemiei

Numărul de cazuri depistate a început să crească considerabil de la începutul anului. În acest context, Florin Cîțu pune la îndoială deciziile luate de partenerii de coaliție, în primul rând de ministrul Sănătății, Alexandru Rafila, cu privire la pregătirea populației și a sistemului medical pentru valul 5.

„Ar trebui să ne uităm dacă relaxarea condițiilor în perioada de sărbători a avut vreo legătură cu creșterea numărului de infectări după sau nu. Nu știu. Ar trebui să vină experții să ne spună”, a declarat Florin Cîțu.

Se pare că tensiunile din interiorul coaliției continuă să crească, iar fostul premier ajunge să tragă la răspundere actualul Guvern și ministerul Sănătății pentru creșterea numărului de cazuri. Specialiștii se așteaptă ca vârful valului 5 să aibă loc la mijlocul lunii februarie, iar numărul de infectări proiectat pentru această perioadă diferă de la sursă la sursă.