Ministrul Afacerilor Interne, Marcel Vela, a anunţat, joi, la o conferinţă de presă, că fostul şef al Brigăzii de Combatere a Criminalităţii Organizate Alba Iulia, Traian Berbeceanu, poreclit și ”Comisarul Cattani”, va fi numit şeful său de de cabinet.

Traian Berbecean a fost ”Polițistul anului” în 2007 și 2013, la categoria ”Combaterea Criminalității Organizate”, dar și Polițistul anului 2013. El a fost trimis în judecată de procurorii DIICOT pentru acuzația că ar fi sprijinit o grupare infracțională specializată în evaziune fiscală cu produse petroliere. Simultan cu ancheta DIICOT, procurorii DNA i-au trimis în judecată pe procurorii și polițiștii care l-au anchetat pe comisarul-șef.

Achitat în primă instanță

Trebuie menționat faptul că Traian Berbeceanu, fost șef al Brigăzii de Combatere a Criminalității Organizate Alba, a fost achitat în primă instanţă, în iunie 2016, pentru mai multe infracţiuni, printre care spălare de bani, luare de mită, fals în înscrisuri sub semnătură privată, sprijinire a unui grup infracţional organizat şi complicitate la delapidare.

Decizia nu este însă definitivă şi a fost atacată de procurori.

Procurorii condamnați

În schimb, Ioan Mureşan (fost procuror şef al DIICOT Alba) şi Nicolaie Ioan Cean (fost procuror în aceeaşi structură) au fost condamnaţi la 7 ani, respectiv 2 ani închisoare cu executare. Aceştia sunt acuzaţi că au săvârşit mai multe nereguli în anchetarea poliţistului Traian Berbeceanu.

Dosarul lui Berbeceanu se află în faza de apel, acesta cerând Înaltei Curți sesizarea Curții de Justiție a Uniunii Europene, solicitare care i-a fost admisă.