Tehnologia contactless este acum disponibilă în 63 de ţări din toată lumea, dintre care 34 din Europa, inclusiv în 7 noi ţări, din 2013: Azerbaidjan, Finlanda, Irlanda, Macedonia, Moldova, Muntenegru şi Olanda. Cardurile şi dispozitivele contactless MasterCard şi Maestro sunt emise de peste 220 de instituţii financiare din Europa şi pot fi utilizate în aproximativ 2 milioane de locaţii ale comercianţilor din toată lumea, reprezentând o creştere anuală de peste 180%.

În afara acestei creşteri solide a numărului de locuri unde sunt acceptate plăţile contactless cu MasterCard şi Maestro, numărul tranzacţiilor contactless a crescut de peste trei ori, în Europa, iar volumul acestor tranzacţii  a crescut de 4 ori, de la un an la altul.

 “Sunt încântat să văd că europenii aleg să plătească prin intermediul tehnologiei inovatoare contactless, în ţară şi în străinătate. Cifrele prezentate astăzi arată cum plăţile contactless au ajuns la nivel de masă în mai multe ţări. În afară de faptul că este preferată de utilizatori din toată Europa, şi retailerii văd avantajul acestei modalităţi de plată – la unii comercianţi, peste 50% dintre tranzacţii sunt contactless, simplificând şi făcând tranzacţiile mai sigure pentru toată lumea. Tranziţia la contactless ne ajută, în plus, să continuăm să încurajăm utilizarea plăţilor mobile. La finalul Q4 2013, aveam 50 de programe NFC în derulare în Europa, ceea ce arată cât de importantă este inovaţia în plăţi pentru noi toţi, în Europa”, a declarat Javier Perez, preşedintele MasterCard Europe.

•    În Polonia şi Cehia, aproximativ una din trei tranzacţii cu un card MasterCard şi Maestro este contactless, impulsionată de dezvoltarea la nivel de masă a cardurilor şi a terminalelor contactless, dar şi de campanii de marketing.
•    În Spania, MasterCard şi Banca Sabadell au anunţat un proiect pilot al HCE (Host Card Emulation), care a permis efectuarea de plăţi contactless cu telefonul mobil, fără utilizarea unui element securizat.
•    În Germania, MasterCard a anunţat un parteneriat între Deutsche Telekom, Telefónica Deutschland, Vodafone şi TREVICA (o companie deţinută de MasterCard), pentru a crea o nouă platformă mobilă şi a grăbi dezvoltarea plăţilor mobile în Germania.
•    În Ungaria, un studiu Bell Research din 2013, despre proiectul pilot MasterCard Mobile NFC Wallet, confirmă că tehnologia NFC este folosită foarte mult pentru plăţi, ca şi pentru acumularea de puncte de loialitate. Aproape 20% dintre respondenţi şi-au folosit portofelul mobil NFC cel puţin o dată pe zi, iar majoritatea dintre aceştia au colectat şi puncte de loialitate pentru cumpărăturile făcute.
•    În Marea Britanie, MasterCard s-a asociat cu Weve, joint venture-ul format din cei mai mari trei operatori de telefonie mobilă: EE, O2 şi Vodafone. Acest parteneriat va pune în valoare expertiza Weve în domeniul telefoniei, alături de abordarea inovatoare în domeniul plăţilor, pe care o are MasterCard, şi de relaţiile cu instituţiile financiare partenere din UK, reuşind să facă plăţile mobile contactless posibile pentru 80% dintre consumatorii britanici. În plus, EE (Everything Everywhere) a lansat serviciul său mobil NFC pe piaţa din Marea Britanie.
•    În Elveţia, cei mai mari retaileri din ţară sunt în curs de implementare a plăţilor contactless în mii de locaţii comerciale. Plata contactless fiind adoptată şi în parcări, restaurante fast-food şi în transportul comun, aceste noi proiecte contribuie la creşterea plăţilor contactless în ţară.
•    În Rusia, persoanele care fac naveta vor putea călători mai rapid şi mai uşor, odată cu lansarea unui proiect pilot de plăţi contactless, la automatele de bilete de la metroul din Moscova. MasterCard, împreună cu Departamentul de Transport şi Dezvoltare a Infrastructurii de Transport Rutier din Moscova, Metroul Moscova şi Sberbank au făcut plăţile contactless posibile în 10 staţii de metrou din Moscova, la 64 de automate de bilete.
•    În Olanda, după un proiect de plăţi mobile NFC de succes, derulat în oraşul Leiden în 2013, ING Bank a anunţat recent că, începând cu 15 aprilie 2014, toţi posesorii de carduri ING vor putea să facă plăţi contactless de pe cardurile Maestro.
•    În Austria, majoritatea băncilor au început deja să activeze funcţia contactless pe portofoliile lor de carduri de debit Maestro, în momentul înnoirii acestora, punând astfel la dispoziţia celor mai mulţi posesori de carduri din ţară facilitatea de plată rapidă.