In ultimele 18 luni s-a observat o scadere semnificativa a inchirierii spatiilor de birouri in vila, compensata insa de cresterea numarului de cereri de inchiriere in cladirile de birouri, chiar si pentru firmele mici, conform unui studiu realizat de companie Esop Cosnulting.

Aceasta schimbare intervine in contextul in care spatiile situate in cladiri de birouri s-au inmultit, companiile la randul lor capatand treptat o mai mare siguranta si putere financiara.

„Am observat o scadere semnificativa a numarului de tranzactii pentru vile de inchiriat pentru spatii de birouri. Aproximativ 75% din solicitarile ce ajung in cadrul companiei noastre vizeaza prioritar inchirierea unui spatiu in cladire de birouri”, a declarat Mirela Raicu, partener Esop.

De asemenea, un motiv in plus pentru care spatiile in vile nu mai sunt atat de populare este faptul ca ele au fost proiectate pentru locuinte, nu pentru birouri, iar impartirea lor nu poate coincide cu dorintele clientului.

Un alt motiv al acestei tendinte este acela ca in momentul de fata preturile spatiilor de birouri in vila sunt aproape duble, majoritatea fiind concentrate in marja 17-22 euro/mp, si ajungand, in cazul imobilelor de patrimoniu, pana la 25-30 euro/mp. Mirela Raicu a mai declarat ca vilele mai au inca potential de tranzactionare pe piata birourilor, insa acest lucru doar in masura in care politica de pret practicata de proprietarii acestora va fi una realista.

„Cererea mare de spatii de birouri inregistrata in primele sase luni ale anului a continuat trendul remarcat inca din a doua jumatate a anului 2007, cand gradul de neocupare a inregistrat un minim istoric de 0,2-0,4% pentru spatiile moderne din zone ultra-centrale si centrale, respectiv 2,2 – 2,6% pentru cele situate in alte zone sau de calitate mai scazuta”, precizeaza Mirela Raicu. Asadar, majoritatea companiilor vor in office building-uri.