Potrivit sursei citate, în februarie a.c., s-au eliberat 1.999 autorizaţii de construire pentru clădiri rezidenţiale, în creştere cu 15,4% faţă de luna ianuarie 2012 şi în scădere cu 12,4% faţă de luna februarie 2011.

Totodată, la nivelul primelor două luni ale anului în curs, au fost eliberate 3.731 autorizaţii de construire pentru clădiri rezidenţiale, în scădere cu 7,3% faţă de perioada corespunzătoare a anului precedent.

Datele INS relevă faptul că din numărul total de autorizaţii pentru construirea de clădiri rezidenţiale eliberate în cea de-a doua lună din anul în curs, 64,5% au fost pentru zona rurală.

Distribuţia în profil regional evidenţiază o creştere a numărului de autorizaţii de construire eliberate pentru clădiri rezidenţiale în aproape toate regiunile de dezvoltare. Cele mai importante creşteri s-au înregistrat în următoarele regiuni de dezvoltare: Nord-Vest (+85 autorizaţii), Nord-Est (+70 autorizaţii) şi Vest (+34 autorizaţii).

În luna februarie 2012, faţă de aceeaşi lună a anului precedent, se remarcă o scădere a numărului de autorizaţii de construire eliberate pentru clădiri rezidenţiale (-284 autorizaţii), scădere reflectată în aproape toate regiunile de dezvoltare. Cele mai semnificative au fost în: Sud-Muntenia (-96 autorizaţii), Bucureşti-Ilfov (-75 autorizaţii) şi Sud-Est (-51 autorizaţii). Creşteri uşoare au fost în două regiuni de dezvoltare respectiv, în Nord-Vest şi Centru.

Comparativ cu primele două luni din 2011, în aceeaşi perioadă din anul 2012 s-au eliberat 3.731 autorizaţii de construire pentru clădiri rezidenţiale, în scădere cu 7,3 % faţă de perioada corespunzătoare a anului precedent.

Scăderi mai mari s-au înregistrat în regiunile de dezvoltare: Bucureşti-Ilfov (-119 autorizaţii), Sud-Muntenia (-64 autorizaţii) şi Sud-Vest (- 56 autorizaţii). Conform INS, într-o singură regiune de dezvoltare s-a înregistrat o creştere a numărului de autorizaţii de construire eliberate pentru clădiri rezidenţiale respectiv, în regiunea de dezvoltare Nord-Est.

Sursa datelor INS o constituie cercetarea statistică lunară ‘Autorizaţii de construire eliberate pentru clădiri’ (ACC), în conformitate cu Regulamentul Consiliului European nr. 1165/1998 şi Regulamentul Consiliului şi Parlamentului European nr. 1158/2005 cu privire la statisticile pe termen scurt.
SURSA: Agerpres