Numărul autorizaţiilor de construire pentru clădiri rezidenţiale a scăzut în primele opt luni cu 20%, faţă de aceeaşi perioadă a anului trecut, la 33.034, potrivit datelor Institutului Naţional de Statistică (INS).

Cele mai semnificative scăderi s-au înregistrat în regiunile de dezvoltare Bucureşti-Ilfov, unde au fost eliberate cu 2.376 mai puţine autorizaţii, Sud-Muntenia, în scădere cu 1.281 autorizaţii, Centru (-1.043) şi regiunea Nord-Est (-1.039), se arată într-un comunicat al INS.

În august s-au eliberat cu 1.405 mai puţine autorizaţii de construire pentru clădiri rezidenţiale decât în aceeaşi lună a anului precedent, respectiv 4.652, scădere reflectată în toate regiunile de dezvoltare.

Cele mai importante reduceri au fost în regiunile de dezvoltare Bucureşti-Ilfov, 344 autorizaţii, Nord-Vest, 257 autorizaţii, Nord-Est, 243 autorizaţii, şi Sud-Muntenia, 194 autorizaţii. Dintre actele eliberate, 64% au fost pentru zona rurală.

Comparativ cu iulie 2009, în august, distribuţia în profil regional evidenţiază o creştere uşoară a numărului de autorizaţii de construire eliberate pentru clădiri rezidenţiale în cinci regiuni de dezvoltare, cele mai importante înregistrându-se în regiunea Nord-Est (136 autorizaţii), Sud-Muntenia (52 autorizaţii), Sud-Vest Oltenia (45 autorizaţii), Sud-Est (33 autorizaţii) şi Vest (+32 autorizaţii). În celelalte regiuni de dezvoltare s-au înregistrat scăderi ale numărului de autorizaţii eliberate pentru construirea de clădiri rezidenţiale.

SURSA: Mediafax